Μεσούσης της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναμένεται το Σάββατο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Μεσούσης της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναμένεται το Σάββατο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα.
Η επίσκεψη σημειώνεται την ώρα που στην Τουρκία έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα εξαιτίας της έρευνας κατά της διαφθοράς η οποία αφορά μεταξύ άλλων και την παράνομη πώληση χρυσού στην Τεχεράνη.
Σημειώνεται ότι οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα ως ύποπτο για διαφθορά έναν επιχειρηματία με μεγάλη επιρροή, ο οποίος θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες παράκαμψης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Όπως μεταδίδουν ιρανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαμπάκ Ζαντζανί εμπλέκεται σε υπόθεση πώλησης χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν.
Όσον αφορά στις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία, τουλάχιστον 20 προσωπικότητες που πρόσκεινται στην εξουσία έχουν φυλακισθεί και κατηγορηθεί το τελευταίο δεκαήμερο, μεταξύ των οποίων οι γιοι των δύο υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, οι οποίοι εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση.
Επίσης στην υπόθεση εμπλέκονται και κατηγορούνται ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ και ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής κρατικής Λαϊκής Τράπεζας (Halk Bankasi), Σουλεϊμάν Ασλάν.
Κατά τη διάρκεια έρευνας, η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε στην οικία του Ασλάν 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών.
Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Halk Bankasi διέψευσε οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή με το Ιράν και ξεκαθάρισε ότι είχε διακόψει τις συναλλαγές με την χώρα αυτή στις 10 Ιουνίου 2013, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε δημοσίως την τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ότι έχει πέσει θύμα «συνωμοσίας». «Αυτή η τράπεζα προκαλεί φόβο στους εχθρούς της Τουρκίας», είχε υποστηρίξει.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη χάρη στην άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το Νοέμβριο στη Γενεύη.
Η Άγκυρα και η Τεχεράνη προσπαθούν επίσης να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, μετά την ένταση που προκάλεσε ο εμφύλιος στη Συρία. Το Ιράν αποτελεί, μαζί με τη Ρωσία, το βασικό σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο