Κόσμος
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2004 16:04

Η Προεδρία της Ε.Ε.ζήτησε από κάθε χώρα-μέλος το διορισμό αρμοδίου για την τουρκική ένταξη

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει απευθύνει επιστολή σε κάθε κράτος-μέλος με εισήγηση ή παράκληση κάθε χώρα να καθορίσει τον άνθρωπο επικοινωνίας (contact person) προς τον οποίο θα απευθύνεται η Προεδρία για να λαμβάνει τις απόψεις των κρατών-μελών πάνω σε διάφορα σημεία που αφορούν ειδικά το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την Τουρκία».

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο άνθρωπος αυτός για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως έχει οριστεί επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος και δίδει τις απόψεις της κυπριακής πλευράς σε ερωτήματα που υποβάλλει η Προεδρία

Ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε επίσης πως σε αυτό το Συμβούλιο το θέμα της διεύρυνσης, κατά παράκληση της Προεδρίας, περιορίστηκε μόνο στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, και με εισήγηση της Προεδρίας δεν διεξήχθη καμιά περαιτέρω συζήτηση.

Όπως είναι γνωστό και όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το θέμα της Διεύρυνσης θα απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες στις 17 Δεκεμβρίου.

«Στο μεταξύ», σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, «δεν σημαίνει ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα. Υπάρχουν οι επιτροπές εργασίας στις οποίες τα κράτη-μέλη σχολιάζουν την έκθεση της Επιτροπής, υποβάλλουν ερωτήσεις, λαμβάνουν απαντήσεις, διευκρινίσεις». «Μετά μεσολαβούν δυο Συμβούλια των ΥΠΕΞ, στα οποία ελπίζουμε και νομίζουμε ότι θα υπάρξει ευρύτερη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ