Ένα σημαντικό μνημείο προστέθηκε στους χώρους πολιτισμού στην πόλη των Σερρών. Ο λόγος για το ανακαινισμένο οθωμανικό τέμενος Ζινζιρλί Τζαμί, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Ένα σημαντικό μνημείο προστέθηκε στους χώρους πολιτισμού στην πόλη των Σερρών. Ο λόγος για το ανακαινισμένο οθωμανικό τέμενος Ζινζιρλί Τζαμί, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το τέμενος, έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, συντηρήθηκε και ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια από τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δόθηκε για χρήση ως πολιτιστικός χώρος.
Η νέα φάση της λειτουργίας του χώρου ξεκίνησε με μια έκθεση, με τον τίτλο «Σέρρες 1913 - Πυρίκαυστη Πόλη. Τεκμήρια πριν και μετά την καταστροφή», που οργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα τοπικά Γενικά Αρχεία του κράτους - Αρχεία Σερρών, με το πολύτιμο ιστορικά αρχείο τους και συμπληρώθηκε από το ιστορικό αρχείο του συλλέκτη ιατρού Βασίλειου Καφταντζή, γιου του αείμνηστου λογοτέχνη και ιστορικού, Γεώργιου Καφταντζή.
Η ανακαίνιση του μνημείου, που αποτελεί πλέον ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη των Σερρών, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, με χιλιάδες άτομα να το έχουν επισκεφθεί μέχρι τώρα ενώ οι θετικές αυτές εντυπώσεις καταγράφονται και στο βιβλίο επισκεπτών.
Το μνημείο αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι το μνημείο αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο από την αρχαιολογική υπηρεσία και τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει και να συντηρεί τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων σε όλη την επικράτεια.
Τα ισλαμικά μνημεία των Σερρών είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης
Αναφορικά με το μνημείο που είναι ένα μεσαίων διαστάσεων τζαμί, ο αρχαιολόγος Αργύρης Μπακιρτζής σημειώνει ότι δεν μας είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος ανέγερσής του, ενώ η δενδροχρονολόγηση έδωσε ως έτος κοπής της οικοδομικής ξυλείας που χρησιμοποιήθηκε, το έτος 1492. Ο αρχιτεκτονικός τύπος και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά συνδέονται με τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες της Κωνσταντινούπολης που φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Σινάν, κατά το β΄ μισό του 16ου αιώνα, που θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς οθωμανούς αρχιτέκτονες.
Να σημειωθεί, ότι τα ισλαμικά μνημεία των Σερρών είναι από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και από τα σημαντικότερα στο είδος τους επειδή είναι από τα τελευταία της πρώιμης οθωμανικής περιόδου, από τα οποία έχουν σωθεί ελάχιστα, ενώ είναι σχεδόν μοναδικά στον ελληνικό χώρο.
Εκτός από το Ζινζιρλί Τζαμί είναι και το Μπεζεστένι που λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο, το Τέμενος Αχμέτ Πασά, το Τέμενος Κοτζά Μουσταφά Πασά κ.ά..