Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 14:11

Mars One: Στους 1.058 οι υποψήφιοι για το ταξίδι στον Άρη

Στα 1.058 άτομα έχει περιοριστεί η «δεξαμενή» των 200.000 υποψηφίων για ταξίδι αποικισμού, άνευ επιστροφής, στον Άρη, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Mars One.

Στα 1.058 άτομα έχει περιοριστεί η «δεξαμενή» των 200.000 υποψηφίων για ταξίδι αποικισμού, άνευ επιστροφής, στον Άρη, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Mars One.

Όσον αφορά στη σύνθεση των 1.058 υποψηφίων – οι οποίοι ενημερώθηκαν μέσω email-  σύμφωνα με το Popular Science, διαμορφώνεται ως εξής: η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 55%-45% αντίστοιχα. Το 63% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή ανώτερων τίτλων, ενώ το 3% κατέχουν πτυχία ιατρικής.

Το 76% εργάζονται, το 15% πηγαίνουν ακόμα σε κάποιο σχολείο/ σχολή ενώ το 8% είναι άνεργοι. Όσον αφορά την προέλευσή τους, το 43% προέρχονται από την Αμερική, το 27% από την Ευρώπη, το 21% από την Ασία, το 5% από την Αφρική και το 4% από την Ωκεανία. Το 34% των επίδοξων αποίκων είναι ηλικίας κάτω των 25, το 65% βρίσκεται μεταξύ 26 και 55 και το 2% είναι άνω των 56. Γενικότερα, στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν υποψήφιοι από 107 χώρες. Ωστόσο, το «παιχνίδι» δεν έχει τελειώσει για αυτούς που δεν προκρίθηκαν, καθώς είναι πιθανή η επιλογή επιπλέον υποψηφίων στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Κραφτ, επικεφαλής γιατρό του προγράμματος, οι επόμενες φάσεις επιλογής, κατά το 2014 και το 2015, θα περιλαμβάνουν δύσκολες δοκιμασίες – εξομοιώσεις , πολλές εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν υπό συνθήκες ομαδικής εργασίας, για να ελεγχθούν οι φυσικές και ψυχικές δυνατότητες των υποψηφίων.

Το εγχείρημα του ολλανδού επιχειρηματία Μπας Λάνσντορπ αποσκοπεί σε μία αποστολή «one way» στον Άρη, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση μίας μόνιμης αποικίας έξι ατόμων στον «Κόκκινο Πλανήτη» ως το 2023 και θα ακολουθηθεί από επιπλέον αποστολές αποίκων. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν χώρους διαμονής, θερμοκήπια, οχήματα και γενικότερα ο,τιδήποτε απαιτείται για την επιβίωση ανθρώπων σε έναν άλλον πλανήτη.

Για την κάλυψη των εξόδων του εγχειρήματος (το ίδρυμα Mars One εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε έξι δισ. δολάρια για την πρώτη αποστολή) θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο τηλεοπτικό reality σόου που έχει δημιουργηθεί ποτέ, καθώς όλη η διαδικασία (προετοιμασίες και αποστολή) θα καταγραφεί για προβολή στην τηλεόραση.