Κόσμος
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 17:31

Αίγυπτος: Καλεί όλο τον Αραβικό Σύνδεσμο σε χτύπημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η Αίγυπτος κάλεσε τις αραβικές χώρες να εφαρμόσουν συνθήκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Αίγυπτος κάλεσε τη Δευτέρα τις αραβικές χώρες να εφαρμόσουν συνθήκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η οποία θα μπορούσε να στερήσει από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τα στηρίγματά της στην ευρύτερη περιοχή, αφού οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ανακηρύξει το κίνημα «τρομοκρατική οργάνωση».

Η αιγυπτιακή διπλωματία ασκεί πιέσεις προκειμένου οι αραβικές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1998, με την οποία θα εμποδιστεί η παροχή βοήθειας και η χρηματοδότηση της Αδελφότητας. Οι χώρες που την έχουν υπογράψει θα υποχρεωθούν επίσης να εκδώσουν στην Αίγυπτο τα μέλη της Αδελφότητας που καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928, όμως έχει πλέον εξαπλωθεί στις περισσότερες αραβικές χώρες. Μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με μετωπικά της πολιτικά σχήματα, έχει κερδίσει όλες τις εκλογές στην Αίγυπτο.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση, η οποία προέκυψε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κήρυξε την Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση» με αφορμή μια επίθεση εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ενημέρωσε τα μέλη του για την εξέλιξη, ότι δηλαδή η Αδελφότητα θεωρείται πλέον τρομοκρατική οργάνωση από το Κάιρο.

Ένας αξιωματούχος του οργανισμού αυτού ανέφερε ότι 18 από τα 22 μέλη του έχουν επικυρώσει τη συνθήκη. «Επαφίεται στα μέλη (σ.σ. του Αραβικού Συνδέσμου) να την εφαρμόσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι.

Ο κ. Μόρσι και πολλά μέλη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Τη Δευτέρα δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών σε 139 υποστηρικτές του πρώην προέδρου με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο.

Το δικαστήριο ωστόσο όρισε ότι οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με εγγύηση 5.000 λιρών (περίπου 600 ευρώ) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο.