Κόσμος
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 13:35

Ιράκ: Τουλάχιστον ένας νεκρός σε διάλυση σουνιτικού στρατοπέδου διαμαρτυρίας

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 10 τραυματίσθηκαν όταν η ιρακινή αστυνομία επενέβη για να διαλύσει σκηνές σουνιτών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 10 τραυματίσθηκαν όταν η ιρακινή αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τις σκηνές που είχαν στήσει εδώ και μήνες σε περιοχή της πόλης Ράμαντι αντικυβερνητικοί σουνίτες διαδηλωτές, μέλη της σουνιτικής κοινότητας, ενώ την ίδια στιγμή τζαμιά της πόλης καλούσαν σε ιερό πόλεμο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιρακίγια μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους αρχηγούς των φυλών.

Οι σκηνές στήθηκαν πριν από ένα χρόνο κατά την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας της σουνιτικής κοινότητας μετά τη σύλληψη των φρουρών του τότε υπουργού Οικονομικών Ράφεχ Αλ Ισάουι, ισχυρού πολιτικού άνδρα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατία».

Πέραν της υπόθεσης, η σουνιτική κοινότητα εκτιμά ότι αποτελεί αντικείμενο διακρίσεων και εκστρατείας καταπίεσης από την πλευρά της κατά πλειοψηφία σιιτικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι κάλεσε στις 22 Δεκεμβρίου τους διαδηλωτές να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους, προειδοποιώντας για επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο που έχουν στήσει τις σκηνές, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχηγείο της Αλ Κάιντα».