Κόσμος
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2004 15:10

Τεταμένη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού - Εκκληση Σιράκ για εθνική συμφιλίωση

Με πυροβολισμούς στον αέρα οι γάλλοι στρατιώτες επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση υποστήριξης του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λορέν Γκμπαμπό.

Νωρίτερα, το κρατικό ραδιόφωνο κάλεσε τους διαδηλωτές να σχηματίσουν μία «ανθρώπινη αλυσίδα» γύρω από την οικία του προέδρου της αφρικανικής χώρας, προστατεύοντας τον από ενδεχόμενη επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού επισήμανε πως για να επανέλθει ηρεμία στο Αμπιτζάν, η Γαλλία θα πρέπει να αποσύρει τα τεθωρακισμένα οχήματά της από την πόλη.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, μεταβαίνει, μετά από εντολή της Αφρικανικής Ενωσης, αύριο Τρίτη στην Ακτή Ελεφαντοστού, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κρίση.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε ότι η χώρα του είναι σύμμαχος της Ακτής Ελεφαντοστού και έκανε έκκληση για εθνική συμφιλίωση στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής, μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου εναντίον γαλλικών στόχων.

«Η Γαλλία είναι φίλη της Ακτής Ελεφαντοστού. Ελπίζουμε πως η χώρα θα βρει και πάλι το δρόμο της εθνικής συμφιλίωσης», τόνισε ο κ. Σιράκ από τη Νιμ, όπου μίλησε σε σπουδαστές αστυνομικής ακαδημίας.

Ο κ. Σιράκ επισήμανε πως όλες οι ενέργειες της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ως «μοναδικό στόχο την ασφάλεια των γάλλων πολιτών που διαμένουν εκεί». «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου πως κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.