Πολιτική
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2004 16:43

Πιθανό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Πολύ πιθανό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό τον Μ. Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι «πολύ πιθανή» μια τέτοια εξέλιξη, αν από τις διαπραγματεύσεις υπό τον κ. Νίμιτς υπάρξει μια προσέγγιση, που θα είναι διαφορετική από εκείνη στην οποία είχε καταλήξει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν η εκδοχή της σύνθετης ονομασίας περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο της αναζητούμενης «κοινά αποδεκτής» ονομασίας, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση υπό τον ΟΗΕ. Τόνισε επίσης, πως αν υπάρξουν νεότερα στοιχεία από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους έλληνες πολίτες.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη υπό τον κ. Νίμιτς, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη επιταχύνει τις διεργασίες για να βρεθεί σύντομα λύση, κάτι που όμως δεν έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και υπενθύμισε ότι ο κ. Νίμιτς με δήλωσή του στις 5/11, επισήμανε ότι η ενέργεια αναγνώρισης των ΗΠΑ «δεν επηρεάζει τη διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει».

Επί του θέματος υπενθύμισε ότι έχουν ήδη γίνει δύο συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βαληνάκη με τον κ. Νίμιτς, μία συνάντηση του κ. Μολυβιάτη με την ομόλογό του κ. Μίτρεβα και μία επίσκεψη εργασίας του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια.

Κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση του αιτήματος αναθεώρησης της συμφωνίας της Αχρίδας, εξαιτίας της μικρής συμμετοχής χθες στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει, όπως αρνήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη περί «20ετούς» υποχωρητικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες περί επικοινωνίας που είχε το γραφείο του Πρωθυπουργού με παράγοντες που εκδηλώθηκαν υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα λανθασμένα στοιχεία που έδωσε προχθές αναφορικά με τον αριθμό των κρατών που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε πως ο ίδιος αναγνώρισε ενώπιον των πολιτικών συντακτών ότι στη δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη έδωσε λανθασμένα στοιχεία, σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκη, ο οποίος ενώ αναφέρθηκε σε ανακριβή στοιχεία, δεν έκανε διορθωτική δήλωση.

«Αυτό δείχνει μια διαφορετική προσέγγιση» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι από τις 67 χώρες που συνήψαν σχέσεις με την ΠΓΔΜ υπό το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι 53 το έπραξαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ 15 επιπλέον κράτη, μολονότι δεν έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, κατά τη διμερή τους συνεργασία την αποκαλούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά η αναζήτηση της καλύτερης λύσης» υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της διαπραγματευτικής συγκυρίας την οποία διανύουμε, παραπέμποντας μάλιστα στο στίχο του Βάρναλη - «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τη μάχη του τη χάνει».

Πηγή Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων