Κοινωνία
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013 18:35

Απολογείται ο Χ. Τομπούλογλου

Για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και συνήθεια αλλά και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας απολογείται ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Αγλαία Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου, ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη.

Ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ρέας Κατσίβελη απολογείται ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου για τη φερόμενη υπόθεση χρηματισμού από διαφημιστική εταρεία, την οποία φέρεται να εκβίαζε αν και η εταιρεία είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του νοσοκομείου.

Ο κ. Τομπούλογλου κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και συνήθεια αλλά και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να εισπράττει 25.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, όμως αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, κάνοντας λόγο για σκευωρία. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα που έλαβε προορίζονταν για δωρεά στο νοσοκομείο. 

Επιβαρυντικοί διάλογοι στη δικογραφία

Ωστόσο, άκρως επιβαρυντικοί είναι διάλογοι με ενδιάμεσα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ στη δημοσιότητα ήρθε βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, που έχει το οπτικοακουστικό υλικό στη διάθεσή του, καταγράφει τη διαδικασία της φερόμενης δωροληψίας.

Σε ό,τι αφορά τους διαλόγους που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση στις 9-12-2013 που είχε ο κατηγορούμενος με ενδιάμεσο, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, ο Χάρης Τομπούλογλου εμφανίζεται να λέει:

«Πρέπει να έχω μία οριστική απάντηση από αυτούς. Και αν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα λεφτά σε εμένα και τον γιατρό (αναφέρει το όνομά του) και θα τους δώσω και άλλες δουλειές».

Στις 14-12 σε sms προς τον ενδιάμεσο, ο Χάρης Τομπούλογλου γράφει: «Την Τρίτη έχω ΔΣ, πρέπει να έχουμε κίνηση πριν, αν υπάρχει διάθεση. Ευχαριστώ».

Σε τηλεφώνημα προς ενδιάμεσο στις 16-12 ο πρόεδρος του Αγλαΐα Κυριακού φέρεται να λέει: «Δεν πρόκειται να κάνω καμία κουβέντα με αυτούς αλλά με την εταιρεία. Εγώ μόνο εσένα εμπιστεύομαι. Και να τους πεις να είναι αξιοπρεπές το ποσό και για μένα και για τον γιατρό».

Σε άλλο τηλεφώνημα στις 3-12 φέρεται να λέει: «Εγώ δεν είμαι  ο μ…….. αυτή την εποχή να αναθέτω 190.000 ευρώ και να μην παίρνω μία. Ή θα κάνουν κίνηση να μου δώσουν μερίδιο σε εμένα και στον σύμβουλο του υπουργείου, με τον οποίο αναθέσαμε στην εταιρεία το θέμα για την παχυσαρκία ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω».

Στις 20-12 ο κ. Τομπούλογλου φέρεται να ζητά από τον ενδιάμεσο 30.000 ευρώ λέγοντάς του, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, να του πει το ποσό και αν συμφωνούσαν με το ποσό να χρησιμοποιηθεί ο όρος «ημέρες άδειας».

Στις 23-12 ο ενδιάμεσος τηλεφωνεί και λέει στον Τομπούλογλου «25 μέρες άδεια. Είναι εντάξει 25 μέρες άδεια;» Πότε θα έρθεις να υπογράψεις; του λέει ο ενδιάμεσος.

Στην ανακρίτρια απολογείται σήμερα και ο 40χρονος που συνελήφθη μαζί με τον Τομπούλογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας στις πράξεις του πρώην διοικητή του νοσοκομείου.

Ο κ. Τομπούλογλου πάντως, αναφερόμενος στον φερόμενο ως συνεργό του, φέρεται να υποστηρίζει πως εκείνος δεν γνωρίζει τίποτα και πως τον κάλεσε για να μην πέσει θύμα ληστείας.