Κόσμος
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 20:28

Ένταση στην Κωνσταντινούπολη

Ένταση σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με την τουρκική αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού και πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Άγκυρα.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να συναθροιστούν στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην περιοχή Ταξίμ, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού. Από πλευράς τους, κάποιοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι άρχισαν να μαζεύονται μετά από εκκλήσεις μέσω των social media, απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος ακολούθησε την παραίτηση τριών υπουργών. Στα συνθήματά τους περιλαμβάνεται το «παντού δωροδοκίες, παντού διαφθορά», που παραπέμπει στο «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» των διαδηλώσεων το καλοκαίρι.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, 500-600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.

Απέχουν από τη διαμάχη οι ένοπλες δυνάμεις

Από πλευράς τους, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν έχουν σκοπό να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να εμπλακούν στην πολιτική διαμάχη.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, αποτελεί απάντηση σε σχόλιο συμμάχου του πρωθυπουργού ότι πιθανόν το σκάνδαλο να είναι συνωμοσία για την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την ταυτότητά του και τη νομική θέση των μελών του», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Τουρκία έχει ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων του στρατού, ο οποίος ωστόσο έχασε μεγάλο μέρος της εξουσίας του κατά τη διάρκεια της δεκαετούς πρωθυπουργίας του Ερντογάν.

Ο τελευταίος, μετά από συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ όρισε 10 νέους υπουργούς στο κυβερνητικό του σχήμα.

Ένας εκ των παραιτηθέντων υπουργών, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, κάλεσε σε παραίτηση και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Την Πέμπτη, εισαγγελέας είχε καταγγείλει ότι εμποδίστηκε στην άσκηση της έρευνάς του για περιστατικά διαφθοράς από την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια του αφαιρέθηκε και η υπόθεση.

Αναλυτές θεωρούν ότι στη ρίζα της υπόθεσης βρίσκεται μια μάχη εξουσίας στο εσωτερικό των ισλαμιστών, μεταξύ του κ. Ερντογάν και του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στο κυβερνών κόμμα, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη στην Τουρκία.