Κόσμος
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 12:05

Κίνα: Διαμαρτυρία για την επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε τον πρέσβη της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του εκφράσει την έντονη αντίθεση της χώρας του στην επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε τον πρέσβη της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του εκφράσει την έντονη αντίθεση της χώρας του στην επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι.

Η επίσκεψη του Άμπε στο ιαπωνικό αυτό μνημείο, που ανεγέρθηκε προς τιμήν των νεκρών ιαπώνων στρατιωτών, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς το θεωρούν σύμβολο των θηριωδιών που έχει διαπράξει η Ιαπωνία στο παρελθόν.

Μέσω mail, η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο προειδοποιεί τους ιάπωνες πολίτες που ζουν στην Κίνα να απομακρύνονται από οποιαδήποτε διαδήλωση και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

«Με δεδομένη την κάλυψη (του γεγονότος) από τα μέσα ενημέρωσης, φοβόμαστε την επιδείνωση των αισθημάτων προς την Ιαπωνία», αναφέρει η πρεσβεία. «Στις συναναστροφές σας με τους Κινέζους προσέξτε τη συμπεριφορά και τη γλώσσα σας», υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψή του στο μνημείο ο Άμπε δήλωσε: «Γίνονται επικρίσεις με βάσει την παρανόηση ότι επρόκειτο για μια κίνηση λατρείας προς εγκληματίες πολέμου. Όμως εγώ επισκέφθηκα το μνημείο Γιασουκούνι για να ενημερώσω τις ψυχές των νεκρών των πολέμων για τις προόδους που έχουν γίνει φέτος και να τους μεταφέρω την αποφασιστικότητά μου ο λαός να μην υποφέρει ποτέ ξανά από τη θηριωδία του πολέμου».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι είναι φυσιολογικό για τον ηγέτη μιας χώρας να αποτίει φόρο τιμής σε όσους πέθαναν για την πατρίδα τους.

«Δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω τα αισθήματα του κινεζικού και του κορεατικού λαού», υπογράμμισε ο Άμπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι συμμερίζεται τις απόψεις των παλαιότερων ιαπώνων ηγετών που έχουν επισκεφθεί το μνημείο ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι σημαντικές και η ενίσχυσή τους είναι προς το συμφέρον της Ιαπωνίας, κάτι που θα ήθελε να εξηγήσει, αν του δινόταν η ευκαιρία.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα απεχθάνονται το μνημείο Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε προς τιμή των 2,5 εκατομμυρίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων. Η κακή του φήμη προέρχεται από την εγγραφή στο μνημείο το 1978 των ονομάτων 14 εγκληματιών πολέμου (που καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά το 1945). Μεταξύ αυτών είναι ο στρατηγός Χιντέλκι Τόγιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Κανένας επικεφαλής ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο μνημείο από τότε που ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι το επισκέφτηκε στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters