Πολιτιστικά
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 09:25

Ιαπωνική παράδοση, χρηματιστήριο, όνειρα και τραγούδι

Τρισδιάστατοι θρύλοι της ιαπωνικής παράδοσης με πρωταγωνιστές Σαμουράι, αληθινές στιγμές από την ζωή ενός χρηματιστή και εικόνες από τη ζωή του Justin Bieber περιμένουν όσους αφήσουν για λίγο τα εορταστικά φώτα της πόλης και χωθούν στις σκοτεινές αίθουσες.

Τρισδιάστατοι θρύλοι της ιαπωνικής παράδοσης με πρωταγωνιστές Σαμουράι, αληθινές στιγμές από την ζωή ενός χρηματιστή που αντιμετώπισε τη διαφθορά της Wall Street, ένας  υπάλληλος του περιοδικού Life  που ζει μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας και εικόνες από τη ζωή του Justin Bieber περιμένουν όσους αφήσουν για λίγο τα εορταστικά φώτα της πόλης και χωθούν στις σκοτεινές αίθουσες.

«47 Ronin»

Αναβιώνοντας μια από τις διαχρονικότερες ιστορίες – θρύλους αυτοθυσίας και εκδίκησης της ιαπωνικής παράδοσης του 18ου αιώνα, ο Καρλ Έρικ Ρινς δημιουργεί μία τρισδιάστατη περιπέτεια επικής φαντασίας, με τον Κιάνου Ριβς, την - υποψήφια για Όσκαρ -  Ρίνκο Κικούτσι και τους Χιρογιούκι Σανάντα, Ταντανόμπου Ασάνο και Κο Σιμπασάκι. Με την επέτειό της να γιορτάζεται επισήμως κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, η ιστορία αφορά στην ομάδα των 47 εξόριστων Σαμουράι, οι οποίοι πάλεψαν, για να αποκαταστήσουν την τιμή τους και να εκδικηθούν τον προδότη, που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του δασκάλου τους.

Συνδυάζοντας - με εντυπωσιακό αποτέλεσμα - την πραγματικότητα με τη φαντασία και το υπερφυσικό στοιχείο, ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Όταν πρωτοδιάβασα το σενάριο, ενθουσιάστηκα με το θέμα του έρωτα, τα υπερμεγέθη σκηνικά και τα φανταστικά όντα, που όλα τοποθετούνται στη βάση ενός πραγματικού ιστορικού γεγονότος. Ακόμα, τα θέματα της τιμής, της εκδίκησης και του έρωτα είναι παγκόσμια και, έτσι, κάθε θεατής ταυτίζεται με τα συναισθήματα των χαρακτήρων και τις πράξεις τους ενάντια στην αδικία, που υπέστησαν οι Σαμουράι. Έτσι, ενώ διατηρούνται, από σεβασμό, τα βασικά συναισθήματα και θέματα της αληθινής ιστορίας, όλα αντιμετωπίζονται με μια πιο σύγχρονη ματιά  φαντασίας».

«O λύκος της Wall Street»

Ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Μάρτιν Σκορτσέζε επιστρέφει με μία βιογραφική περιπέτεια, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζόρνταν Μπέλφορντ, ο οποίος έγινε εκατομμυριούχος στα 26 του χρόνια και κατάδικος στα 36. Οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου Μακόναχι, Τζον Φαβρό, Κάιλ Τσάντλερ, Ζαν Ντιζαρντέν, Πι Τζέι Μπερν, Κένεθ Τσόι, Ρομπ Ράινερ και Σπάικ Τζονζ ζωντανεύουν την αληθινή ιστορία και την ταραχώδη ζωή του χρηματιστή, ο οποίος εξέτισε 20 μήνες στη φυλακή, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια μαζική υπόθεση απάτης τίτλων, το 1990, που τον ενέπλεξε στην εκτεταμένη διαφθορά της Wall Street.

«Η κρυφή ζωή του Γουόλτερ Μίτι»

Αναλαμβάνοντας τον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή, ο Μπεν Στίλερ αποδεικνύει ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τη δύναμη που έχουν τα όνειρά μας, στο ριμέικ της κωμωδίας του 1947, που βασίζεται στο κλασσικό διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ. Ο - δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ - Σον Πεν και οι Κρίστεν Γουίγκ, Άνταμ Σκοτ, Κάθριν Χαν, Σίρλεϊ Μακλέιν και Πάτον Όσβαλτ πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, που ενσαρκώνει έναν μοντέρνο και ονειροπόλο υπάλληλο του περιοδικού Life, υπεύθυνο  του φωτογραφικού αρχείου, ο οποίος ονειρεύεται όλη την ημέρα, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο, μέχρι τη στιγμή που μπαίνει σε μια αληθινή περιπέτεια, όταν χάνεται το αρνητικό μιας φωτογραφίας.

«Justin Bieber's believe»

Το ντοκιμαντέρ του Tζον Μ. Τσου επιχειρεί μία διεισδυτική ματιά στην επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία «Believe», του νεαρού καναδού τραγουδιστή, ο οποίος – από ένα τυχαίο βίντεο στο You Tube – εκτοξεύτηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στους σημαντικότερους, αλλά και πιο επιδραστικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, σαρώνοντας τα βραβεία διεθνώς και προκαλώντας παραλήρημα στα εκατομμύρια των πιστών θαυμαστών του. Η ταινία παρουσιάζει στιγμιότυπα της σκηνικής παρουσίας του Bieber και της προετοιμασίας της, προσωπικές του στιγμές και συνεντεύξεις από κοντινά του πρόσωπα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]