Κοινωνία
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 14:37

ΓΣΕΕ: Απόπειρα αποπροσανατολισμού από το υπουργείο Εργασίας

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σχετικά με τις διαψεύσεις από πλευράς κύκλων του υπουργείου Εργασίας των εκτιμήσεών της περί αύξησης των καταγγελιών περί μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σχετικά με τις διαψεύσεις από πλευράς κύκλων του υπουργείου Εργασίας των εκτιμήσεών της περί αύξησης των καταγγελιών περί μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο το να «σπεύδουν από την πρώτη κιόλας εργάσιμη ημέρα μετά την 21η Δεκεμβρίου να αποπροσανατολίσουν για ακόμη μια φορά την κοινή γνώμη, αντιπαραβάλλοντας καταγεγραμμένες καταγγελίες της περσινής περιόδου άνω των 20 ημερών τουλάχιστον, με τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν φέτος μέσα σε μια μόλις εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις πρώτες 6 ώρες (08.00 – 14.00) λειτουργίας των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αν στο υπουργείο Εργασίας «θεωρούν ότι ως δια μαγείας οι μονομερείς και εκβιαστικές μειώσεις μισθών και οι πολύμηνες καθυστερήσεις δεδουλευμένων  σταμάτησαν, οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν και ως εκ τούτου οι καταγγελίες φέτος θα είναι μειωμένες», τότε ζουν εκτός πραγματικότητας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ως καταγγελίες εννοούνται όχι μόνο αυτές που γίνονται από εργαζομένους στο ΣΕΠΕ, αλλά και όσες επίσημα καταγράφονται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις – μέλη της. Επίσης, τίθεται το ερώτημα εάν το ΙΚΑ χορήγησε στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι καταβλήθηκαν κανονικά οι μισθοί Δεκεμβρίου και δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για παράλειψη από πλευράς του υπουργείου να υπενθυμίσει στους εργαζομένους τον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών του ΣΕΠΕ (15512), τη στιγμή που η ίδια έδωσε οδηγίες για την καταβολή του δώρου. Παράλληλα, αναφέρει καταιγισμό τηλεφωνημάτων και καταγγελιών στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΕ κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας ότι μέσω αυτής της  παράλειψης δεν φροντίζει για την «ελάχιστη προστασία των εργαζομένων από παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές».