Πολιτιστικά
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 18:35

Εγκαίνια της Αρχαιολογικής Συλλογής Κηφισιάς

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται αύριο στις 19.30, από τον υφυπουργό Πολιτισμού Π. Τατούλη.

Το πέτρινο κτίριο -στη συμβολή των οδών Γεωργαντά & Κασσαβέτη- της δεκαετίας του '30, όπου στεγάζεται η Συλλογή, ενοικιάσθηκε από το δήμο Κηφισιάς το 2000 και παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία έκθεσης αρχαιοτήτων από την Ανοιξη έως το Ν. Ψυχικό και από τη Λυκόβρυση έως την Πεντέλη. Στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αυτής της ζώνης συγκαταλέγονται ο ταφικός θάλαμος της οικογένειας του Ηρώδη Αττικού στην Κηφισιά (2ος αιώνας μ.Χ.), τα αρχαία λατομεία Πεντέλης, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η τοξοστοιχία του Αδριάνειου στη Ν. Ιωνία και στην οδό Καποδιστρίου, το Ρωμαϊκό βαλανείο στο ΟΑΚΑ, το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Παναγίας Μαρμαριώτισσας στο Χαλάνδρι και το ιερό του Ομβρίου Διός στα Τουρκοβούνια.

Ανάμεσα στα πλούσια κινητά ευρήματα της Συλλογής ξεχωρίζουν και εκείνα από άλλους αρχαίους Δήμους, όπως το Μαρούσι (ανασκαφές Αττικής Οδού), καθώς και από την κοίτη του Ρέματος Παναγίτσας στην Παλλήνη.