Κόσμος
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 18:32

Έφυγε στα 94 του ο Μ. Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του ομώνυμου όπλου

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του επιθετικού τυφεκίου με το ίδιο όνομα, άφησε τη Δευτέρα την τελευταία του πνοή στα 94 του χρόνια.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του επιθετικού τυφεκίου με το ίδιο όνομα, άφησε τη Δευτέρα την τελευταία του πνοή στα 94 του χρόνια, όπως σημειώνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Itar-Tass και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο 94χρονος Ρώσος, ο οποίος ήταν νεότερος των 30 ετών όταν σχεδίασε και δημιούργησε το γνωστό AK-47 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  πέθανε στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Ιζβέσκ κοντά στα Ουράλια Όρη, όπου το όπλο με το όνομά του παράγεται ακόμη και σήμερα, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της επαρχίας.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια Καλάνσικοφ

Το  ΑΚ-47 εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαδεδομένα όπλα σε ολόκληρο τον κόσμο, και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τακτικούς στρατούς, όσο και από αντάρτες και κακοποιούς στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Ορισμένοι υπολογίζουν ότι σήμερα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο περίπου 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ, αριθμός τεράστιος που ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι πάρα πολλά από αυτά τα όπλα κατασκευάζονται χωρίς νόμιμη άδεια.

Εάν όμως ισχύει, αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα Καλάσνικοφ ανά 70 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Τσίβερς, τον συγγραφέα του έργου «Το τουφέκι» όπου ανιχνεύει την πορεία του αυτόματου πυροβόλου από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Το μυστικό της επιτυχίας του

Πρόκειται για ένα απλό και αξιόπιστο όπλο, σύμφωνα με τον  Ιγκόρ Κοροτσένκο,  διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα.

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς δυσκολία από έμπειρους και μη χειριστές. Επίσης, είναι γνωστό για την αντοχή του, καθώς χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση. 

Το πρωτότυπο του ΑΚ-47 κατασκευάστηκε σε ένα ινστιτούτο ερευνών που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Ο Καλάσνικοφ, που τότε ήταν ακόμη λοχίας, εμπνεύστηκε από το γερμανικό τουφέκι Στουρμγκέβερ-44 που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς είχε τραυματιστεί στο μέτωπο, ο Καλάσνικοφ μεταφέρθηκε για να αναρρώσει σε ένα ινστιτούτο και εκεί ξεκίνησε να σχεδιάζει όπλα για τον σοβιετικό στρατό.

Ο Καλάσνικοφ δεν έβγαλε ποτέ χρήματα από την εφεύρεσή του, παρά τα εκατομμύρια όπλα που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters