Πολιτική
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 06:48

Τρία μέτωπα για την κυβέρνηση

Δημοσιονομικό κενό, Χαριλάου Τρικούπη και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών συνθέτουν ένα τρίπτυχο προβλημάτων που τρομάζει το Μαξίμου.

Δημοσιονομικό κενό, Χαριλάου Τρικούπη και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών συνθέτουν ένα τρίπτυχο προβλημάτων που τρομάζει το Μαξίμου.

Για το μεν πρώτο τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα. Στις 13 Ιανουαρίου θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τριμερούς και στις αποσκευές τους αναμένεται να φέρουν απαιτήσεις για τον τρόπο κάλυψης «τρύπας» στα έσοδα που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα εκκρεμούν μια σειρά από μέτρα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το δεύτερο κύμα απολύσεων στο δημόσιο και η μείωση τον εργοδοτικών εισφορών. 

Το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων και μάλιστα σε μία χρονιά όπου οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με 12 φόρους, συνολικού ύψους 11,87 δισ. ευρώ, παραμένει ζητούμενο.

Το σίγουρο είναι πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Ιανουαρίου, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ.

Στο ΠΑΣΟΚ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Οι εντάσεις δεν έλειψαν, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχώρησε, η κάθε πλευρά είπε αυτά που ήθελε να πει και όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού για την επόμενη φορά που θα διαφωνήσουν. Το μόνο σίγουρο, λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι μόνο η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συσπειρώνει. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα.

Στο δε τρίτο είναι προφανές, παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κορυφαίων υπουργών, κυρίως όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και των μελών των δύο Κ.Ο. της συγκυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς πριν από τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή είχε δώσει ρητές εντολές να προηγηθεί ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών και κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.  Όχι πως δεν ενημερώθηκαν οι Κ.Ο., συνεχίζει, αλλά οι εμβόλιμες  διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αιφνιδίασαν τους βουλευτές κι αυτό είναι κάτι που στο μέλλον πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.    

Άλλωστε πέραν του κ. Πολύδωρα που τελικά διεγράφη υπήρξαν κι άλλοι δυο βουλευτές, (Γ. Βλάχος και Δ. Κυριαζίδης) που μεταπείστηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ