Κόσμος
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 15:39

Γκιουλ: «Όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «με οποιοδήποτε τίμημα»

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «με οποιοδήποτε τίμημα», τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ένταξη αυτή δεν είναι ένας στόχος τον οποίο θα επιδιώξει «με οποιοδήποτε τίμημα», τόνισε χθες το βράδυ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

«Θα πράξουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Γκιούλ ενώπιον του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, και πρόσθεσε: «Αν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιήσει, θα μείνουμε εκεί. Αν μας ικανοποιήσει, θα συνεχίσουμε». «Δεν πιστεύουμε πως η Τουρκία πρέπει να κάνει οτιδήποτε με οποιοδήποτε τίμημα για να ενταχθεί στην Ε.Ε.», σημείωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του πολιτικού σχηματισμού του, του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) και της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του κατά το 2005.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν η Τουρκία δεν συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ή υπαναχωρήσει από αυτές, και να τεθούν μόνιμοι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία τούρκων πολιτών στην Ε.Ε..

«Αν οι περιορισμοί αυτοί είναι προσωρινοί, θα τους δεχθούμε», δήλωσε ο κ. Γκιούλ, «αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια άνευ όρων και επ΄αόριστον απουσία της ελεύθερης κυκλοφορίας από την Τουρκία προς μια άλλη χώρα της Ε.Ε.».

Ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου πως η χώρα του θα απορρίψει μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, εφόσον δεν έχουν αποδειχθεί σοβαρές προσβολές της δημοκρατίας.