Πολιτική
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 16:52

Αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά, στην ενημέρωση για το Σκοπιανό

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε παρέμβασή του κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι εγκατέλειψε το πλαίσιο του Ελσίνκι, επαναφέροντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διμερές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ο κ. Σημίτης του καταλόγισε αδράνεια στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι χειρισμοί του να οδηγήσουν σε αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Απαντώντας, ο κ. Μολυβιάτης τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς για κρυφή ατζέντα με την Αγκυρα επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και για την αποδοχή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης για το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Μολυβιάτης θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στις εξελίξεις για το Σκοπιανό επιχειρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανάν αναμένεται να συναντηθεί και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τον μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτζ, ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

«Μακεδονία» αποκάλεσε την ΠΓΔΜ o Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978188.htm . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επισήμανε πως από τη δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου δεν προκύπτει χρήση του όρου «Μακεδονία» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978260.htm .

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσε Μπορέλ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απέστειλαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και του ζητούν να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μέσω της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ε.Ε.-ΠΓΔΜ, έτσι ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να έχει το δικό του αποφασιστικό ρόλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/10/978253.htm .

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει συγκαλέσει στην πόλη Αχρίδα συνάντηση με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων και εκπροσώπους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Στην συνάντηση θα προτείνει να υιοθετηθεί διακήρυξη «Για την υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων της Μακεδονίας» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/11/09/978019.htm .