Κοινωνία
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 20:23

Α. Γεωργιάδης: Με τη σύσταση τεχνικής επιτροπής συνεχίζεται ο διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ

Τη σύσταση τεχνικής επιτροπής ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσει μεταξύ άλλων τον τρόπο εντάξεως στο ΕΣΥ, αλλά  και τον τρόπο της δημιουργίας των συμβάσεων για όσους γιατρούς επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Τη σύσταση τεχνικής επιτροπής, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσει μεταξύ άλλων τον τρόπο εντάξεως στο ΕΣΥ, αλλά  και τον τρόπο της δημιουργίας των συμβάσεων για όσους γιατρούς επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του διαλόγου που ξεκίνησε μεταξύ του υπουργείου Υγείας των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, της επιτροπής από πλευράς του υπουργείου, θα προεδρεύει ο υφυπουργός Α. Μπέζας, ενώ όπως τόνισε δεν υπάρχει πολύς χρόνος καθώς υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση, θέλουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα Πολυϊατρεία να έχουν ανοίξει και να λειτουργούν με το νέο καθεστώς.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος με τους γιατρούς θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζοντας ωστόσο οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρυθμίσεως έχουν αποφασιστεί, και πως αυτό που συζητείται είναι το χρονοδιάγραμμα και οι  λεπτομέρειες.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής τροπολογία, στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς,  με την οποία δημιουργείται κλάδος με προσωποπαγείς θέσεις για ιατρούς στις διοικήσεις υγειονομικών υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό συστήνεται κλάδος ΠΕ ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).

Το προσωπικό θα τοποθετείται με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ ύστερα από αξιολόγηση των αναγκών του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ τα κενά θα μπορούν να καλούνται και από επικουρικούς ιατρούς.

Όπως είπε ο υπουργός αυτή η τροπολογία  δίνει τις δυνατότητες συστάσεως των ειδικοτήτων και των διαφόρων κλάδων στις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε από τη στιγμή που θα τεθεί  σε κίνηση η διαθεσιμότητα, να μπορεί το υπουργείο και να τους εντάξει στις  υγειονομικές περιφέρειες.

«Τώρα εμείς έχουμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουμε την διαθεσιμότητα αλλά δεν είχαμε την νομοθετική εξουσιοδότηση για να τους προσλάβουμε στις υγειονομικές περιφέρειες. Η σχετική λοιπόν τροπολογία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ψηφιστεί το Σάββατο, θα μας δώσει την νομοθετική εξουσιοδότηση και θα τους προσλάβουμε» είπε.

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που συμμετείχε στη συνάντηση της Παρασκευής, ο κ. Βλασταράκος, είπε ότι  άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος και εξέφρασε την ελπίδα μέσα από αυτόν να βρεθούν εκείνα τα σημεία τα οποία καθιστούν ευπρεπή την λειτουργία των γιατρών.

Αυτό που ζητεί η ΠΙΣ ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία να συνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.

Δε θέλουμε να υπάρχουν διαθεσιμότητες-κινητικότητες. Υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά εμείς θέλουμε την καλύτερη λύση, ώστε να τακτοποιηθούν και οι γιατροί και προπαντός οι ασφαλισμένοι.

Σε ερώτηση για το θεσμό οικογενειακού γιατρού ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο  οικογενειακός ιατρός παραμένει.

«Ουδέποτε είπαμε ότι έχει φύγει από την μεταρρύθμιση ο οικογενειακός ιατρός. Μπορείτε, επίσης, να δείτε τις δηλώσεις μου και από τη Βουλή από τον Οκτώβριο, όπου είχα πει από την αρχή ότι εμείς δε θα υιοθετήσουμε την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον γενικό γιατρό. Σε εμάς λόγω της υπάρξεως πολλών ειδικοτήτων θα κρατήσουμε και ειδικευμένους. Άρα, το έχουμε πει αυτό και δεν είναι καινούργιο».

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι δεν έγινε έγινε συζήτηση επί της ουσίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τονίσθηκε δε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, διευκρινίζοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας.

«Δεν μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές» τόνισε ο ΕΟΠΥΥ.