Εν μέσω πληθώρας ενστάσεων από την αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές, με αιχμή κυρίως την συμπερίληψη άσχετων ως προς το νομοθέτημα διατάξεων, διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Εν μέσω πληθώρας ενστάσεων από την αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές, με αιχμή κυρίως την συμπερίληψη άσχετων ως προς το νομοθέτημα διατάξεων, διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών, που ζητούσαν να συζητηθούν μόνο τα θέματα που έχουν προθεσμία και να απορριφθούν όλα τα υπόλοιπα, η κοινοβουλευτική επιτροπή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν.
Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προχώρησε στην απάλειψη από το νομοσχέδιο φορολογικών διατάξεων και συγκεκριμένα των παραγράφων 1-18 του άρθρου 9 και των άρθρων 10,11 και 13. Όπως είπε ο υπουργός, οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι εν λόγω διατάξεις θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα αφορά στον τραπεζικό τομέα.
Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν στην επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει σαν το κλέφτη, στην τούρλα του Σαββάτου, αυτά τα άρθρα παραμένει, επεσήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας ότι το άρθρο 11 αφορά «σύμφωνα με ορισμένους» την ΑΕΚ και τα συμφέροντα Μελισσανίδη.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7.
Γιατί διατηρείτε την παρ. 20 του άρθρου 9 με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ποινική ευθύνη το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, διερωτήκε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.
Η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», είπε.
«Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Η παράκληση η δική μου είναι να αποσυρθεί», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 είναι κατεπείγουσες επειδή αφορούν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ώστε όλες οι διατάξεις να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης.