Η ανάγκη εξέλιξης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνεται με την πολιτική του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η ανάγκη εξέλιξης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνεται με την πολιτική του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που συζητήθηκαν από τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέματα άμυνας και ασφάλειας μετά το 2008, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι 28 αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαίο να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι εθνικοί προϋπολογισμοί για την άμυνα συρρικνώνονται και περιορίζονται οι δυνατότητες για εξέλιξη.
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιόρισε τρεις προτεραιότητες για την ΚΠΑΑ: την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, την ενίσχυση των δυνατοτήτων της και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ, μέσω της οποίας η Ε.Ε. έχει σήμερα διατεταγμένα περισσότερα από 7.000 πρόσωπα σε 12 μη στρατιωτικές αποστολές και σε τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνδυάζουν με συνέπεια πολιτικές και εργαλεία που κυμαίνονται από τη διπλωματία, την ασφάλεια και την άμυνα έως τα χρηματοπιστωτικά, το εμπόριο, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη.
Επιπλέον, προκειμένου η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να αντιδρούν σε σύμπνοια με τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε μεταξύ άλλων ένα πλαίσιο πολιτικής για την κυβερνοάμυνα το 2014, μια ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και μεγαλύτερη συνεργασία ώστε να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της άμυνας και ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι η συνεργασία για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων έχει μεγάλη σημασία. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας βασικών δυνατοτήτων και κάλυψης κρίσιμων ελλείψεων μέσω συγκεκριμένων σχεδίων των κρατών μελών που θα υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.
Σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε στα συμπεράσματά του ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη, βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας (ΕΒΤΒΑ) για την ανάπτυξη και διατήρηση των αμυντικών δυνατοτήτων. Υπογραμμίζεται επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια εύρυθμη αγορά αμυντικού εξοπλισμού βασισμένη σε ανοικτό πνεύμα, ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες και διαφάνεια για όλους τους ευρωπαίους προμηθευτές.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο της αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας ότι είναι σημαντική για αυτές η διασυνοριακή πρόσβαση στις αγορές και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία της Ε.Ε, ως προς την ανάθεση υπεργολαβιών και τη γενική αδειοδότηση των μεταφορών.
Πηγή: ΑΜΠΕ