Κόσμος
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 07:09

Απεβίωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 75 ετών, άφησε στις 4.30' π.μ., ώρα Ελλάδος, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, όπου νοσηλευόταν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου, Κριστιάν Εστριπό.

Τον θάνατό του, επιβεβαίωσε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Σαέμπ Ερεκάτ και ο γραμματέας της Παλαιστινιακής Προεδρίας από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, Ταγέμπ Αμπντελραχίμ.

Ποιός ήταν ο Αραφάτ

Ο προέδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1929 στο Κάϊρο ή την Ιερουσαλήμ, όπως υποστήριζε ο ίδιος.

Ηταν παντρεμένος με τη Σούχα Αραφάτ και είχε ένα κορίτσι, ηλικίας 9 ετών. Το πραγματικό όνομα του Γιάσερ Αραφάτ είναι Μοχάμαντ Αμπντ Αλ Ραούφ Αλ Κούντουα Αλ Χουσέινι. Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

* 1933: Μετά το θάνατο της μητέρας του, πηγαίνει στην Ιερουσαλήμ να ζήσει με τον αδελφό του.

* 1944: Μέλος της Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών.

* 1949: Επιστρέφει στο Κάϊρο.

* 1950: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών.

* 1952-56: Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών.

* 12/1/1953: Υποβάλλει έγγραφη διαμαρτυρία, γραμμένη με αίμα, στον Αιγύπτιο ηγέτη, στρατηγό Ναγκίμπ, που αναφέρει «Μην ξεχνάς την Παλαιστίνη».

* Αύγ.1956: Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Παλαιστίνης σε Διεθνές Σπουδαστικό Συνέδριο στην Πράγα.

* 29/10/1956: Βρετανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί επιτίθενται εναντίον της Αιγύπτου και ως έφεδρος του αιγυπτιακού στρατού, υπηρετεί ως πυροτεχνουργός.

* 1957-1965: Μηχανικός στο Κουβέϊτ.

* 1959: Ιδρύει το κίνημα Φάταχ, που σημαίνει «Κίνημα Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης».

* Ιούν.1968: Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Φάταχ.

* Από το 1968: Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ΟΑΠ, Palestine Liberation Organisation, (PLO).

* Από το 1973: Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΑΠ και υπεύθυνος του Πολιτικού Τμήματος. Επίσης είναι Γενικός Διοικητής των Παλαιστινιακών Επαναστατικών Δυνάμεων.

* 13/11/1974: Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

* Νοέμβριος 1988: Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο προβαίνει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στο Αλγέρι.

* 12/12/1988: Αποδέχεται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και αποκηρύσσει την τρομοκρατία.

* 2/4/1989: Ορίζεται Πρόεδρος του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μετά από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, στην Τύνιδα.

* 8/8/1989: Εκλέγεται ομόφωνα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης «Φάταχ», στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Συνεδρίου της οργάνωσης αυτής.

* 29/9/1991: Επανεκλέγεται Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, κατα τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου στο Αλγέρι.

* 3/2/1992: Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχαρανότ», παντρεύτηκε μυστικά την 28άχρονη γραμματέα του, από την Ιερουσαλήμ, Σούχα Ταουίλ.

* 1/6/1992: Εισάγεται επειγόντως σε νοσοκομείο του Αμμάν και εγχειρίζεται επιτυχώς για την αφαίρεση θρόμβου από τον εγκέφαλο, αποτέλεσμα αεροπορικού ατυχήματος που είχε πάνω από τη Σαχάρα, τον Απρίλιο.

* 13/9/1993: Υπογράφεται στο Λευκό Οίκο, ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, που προβλέπει την αυτοδιοίκηση στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης Ισραήλ-ΟΑΠ. Ο ίδιος είναι παρών στο Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι έχουν επαναληφθεί οι επαφές ΗΠΑ-ΟΑΠ, δεν υπογράφει το κείμενο της συμφωνίας, αλλά ανταλλάσσει χειραψία με την ισραηλινή αντιπροσωπεία.

* 12/10/1993: Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ εγκρίνει τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και τον διορίζει επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

* 18/5/1994: Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από τη Γάζα και την Ιεριχώ, παραδίδοντας την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή.

* 1/7/1994: Επιστρέφει στη Γάζα έπειτα από 27 χρόνια εξορίας. Οι Παλαιστίνιοι του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή. Συγκαλεί την πρώτη σύνοδο της κυβέρνησής του στην οποία κατέχει επίσης το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

* 12/7/1994: Εγκαταλείπει την Τυνησία για να εγκατασταθεί, μόνιμα πλέον, στη Γάζα.

* 24/7/1995: Γεννιέται η κόρη του, Ζάχουα.

* 20/1/1996: Εκλέγεται πρόεδρος με 88,1% των ψήφων, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξάγονται στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. 52 από τα 88 εκλεγμένα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανήκουν στην Φάταχ.

* 15/1/1997: Συνάπτει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συμφωνία η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα 4/5 της πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη.

* 24/10/1998: Υπογράφει στο Ουέι Πλαντέισον των ΗΠΑ συμφωνία η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων ασφαλείας από τους Παλαιστινίους για την αντιμετώπιση των ακραίων στοιχείων. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση της παλαιστινιακής Χάρτας και την απάλειψη των άρθρων που ζητούν την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

* 13/12/2001: Το Ισραήλ διακόπτει κάθε επαφή μαζί του κα του απαγορεύει την έξοδο από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του.

* 11/9/2003: Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφασίζει κατ'αρχήν την εκδίωξή του από τα παλαιστινιακά εδάφη.

* 5/10/2003: Κηρύσσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

* 29/10/2004: Μεταφέρεται με ελικόπτερο από το αρχηγείο του στη Ραμάλα στην Ιορδανία και από εκεί με αεροπλάνο στο Παρίσι, προκειμένου να νοσηλευθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ειδικευμένο σε παθήσεις του αίματος.

* 11/11/2004: Πεθαίνει στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Βραβεία, διακρίσεις

* 14/10/1994: Του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

* 11/10/2001: Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με την ευκαιρία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, του απονέμεται το χρυσό κλειδί της πόλης των Αθηνών.

Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, δεκάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας, πυροβολώντας στον αέρα, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Η σορός του θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Κάϊρο, όπου αύριο Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία του και στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, θα γίνει η ταφή του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, δήλωσε σήμερα στενός συνεργάτης του.

Τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε σήμερα δημοσίως, με ανακοίνωσή της, που διαβάστηκε σε ένα τζαμί της Γάζας, η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Συλλυπητήρια Ζακ Σιράκ

Τη θλίψη του, για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε, με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

«Με συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, του πρώτου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Μαζί του χάνεται ένας θαρραλέος άνθρωπος με πεποιθήσεις που ενσάρκωνε, επί 40 χρόνια, τον αγώνα των Παλαιστίνιων για την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλική προεδρίας.

Απευθυνόμενος στον παλαιστινιακό λαό για την απώλεια του ηγέτη τους, ο Σιράκ ευχήθηκε ο θάνατος του Αραφάτ να ενώσει τους Παλαιστίνιους. «Μένοντας ενωμένοι, θα παραμείνουν πιστοί στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ και θα βοηθήσουν να επικρατήσουν τα ιδανικά στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του», πρόσθεσε.

Ο Σιράκ αναμένεται να μεταβεί σήμερα το πρωΐ στο νοσοκομείο Περσί για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Γιάσερ Αραφάτ.

Πένθος 40 ημερών

Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε σε πένθος τα παλαιστινιακά εδάφη μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, όπως δήλωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη, Ταγιέμπ Αμπντελραχίμ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, το πένθος θα διαρκέσει 40 ημέρες.

Δήλωση Τζωρτζ Μπους

Τα συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, χαρακτηρίζοντας τον «σημαντική στιγμή», στην ιστορία των Παλαιστινίων.

«Ελπίζουμε ότι το μέλλον θα φέρει ειρήνη και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική Παλαιστίνη που θα συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές της. Στη μεταβατική περίοδο που είναι μπροστά μας, καλούμε όλους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση και προς τον τελικό στόχο της ειρήνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.