Σε ανοιχτή ρήξη οδηγούνται εκκλησία-πολιτεία, μετά και τη χθεσινή σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 3.008.901 πολίτες υπέγραψαν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε για άλλη μια φορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή τη θέσπιση νέου νόμου για τις ταυτότητες, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ομάδα καταχθόνιων και βυσσοδομούντων» που επιδιώκουν αποχριστιανοποίηση της χώρας. Παραδέχθηκε πάντως, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο θα επισκεφθεί σήμερα, είναι αναρμόδιος στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Χριστόδουλος ξεκινά από σήμερα κύκλο συναντήσεων με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, Κώστα Καραμανλή, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Δημήτρη Τσοβόλα αντιστοίχως.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τόνισε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε χαρακτηρισμούς του παρελθόντος, με «ατυχή, ακραίο και υπερβολικό τρόπο». Σχολιάζοντας τον αριθμό των υπογραφών επεσήμανε ότι τα «ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπακούουν στους κανόνες της πλειοψηφίας» και πρόσθεσε : «Δεν προκαλεί έκπληξη ο αριθμός, γιατί οι πιστοί του ορθοδόξου δόγματος στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι».
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να αποδείξει ότι η εκκλησία δεν εκφράζει το 95% του λαού, αλλά λιγότερο από το μισό, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι σύρεται και ταυτίζεται με γραφικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά στοιχεία της παράταξής του.
«Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων έστω και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, εκτός και αν δεν πιστεύουμε σε κράτος δικαίου, αλλά σε μία κοινωνία που θα πρέπει να διοικείται κάτω από το θεοκρατικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος.
Κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται πεισματικά τον διάλογο και ότι επιδεικνύει την ίδια αλαζονεία που είχε επιδείξει και στο ασφαλιστικό, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, κατηγορεί την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ότι με την άρνησή τους να ψηφίσουν υπέρ του πλήρους διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, επιτρέπουν στην ηγεσία της εκκλησίας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε, ότι «η επιδίωξη του κοσμικού ρόλου από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου, προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα».
Παύση ενεργειών και συνάντηση Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού, πρότεινε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.