Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κυβερνητικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την –υπό όρους- προστασία της πρώτης κατοικίας, που βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Βουλή.
Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κυβερνητικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την –υπό όρους- προστασία της πρώτης κατοικίας, που βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι ενστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς που παρουσιάστηκε χθες εκφράζουν και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, εκτίμησε ωστόσο πως «έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της».
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με βουλευτές και άλλη μια το απόγευμα και όπως είπε, στη δεύτερη υπήρχε μια διαφορετική τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή είναι κυρίαρχη και οι ίδιοι οι βουλευτές θα αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν, τόνισε, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών.
Των ρυθμίσεων υπεραμύνθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, ο οποίος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός.
«Το σύνολο των δανείων που προστατεύονταν από τις παλιές διατάξεις, αν τις ανανεώναμε, ήταν 65.000. Αλλά περισσότερες από 90% αυτών των περιπτώσεων καλύπτονται και από τις νέες διατάξεις. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα βγει κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό, διότι υπάρχουν 12.000 διαταγές πληρωμής σήμερα για δανειολήπτες εκτός του πλαισίου προστασίας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφού έστησε μία «εικονική διαπραγμάτευση την τρόικα, ανοίγει οριστικά το «παράθυρο» για άρση πλειστηριασμών και απελευθέρωση κατασχέσεων.
«Ενώ ήταν γνωστό ότι η ρύθμιση για την προστασία από την άρση των πλειστηριασμών λήγει στις 31/12, η κυβέρνηση προχωράει σε αυτή την επικοινωνιακή κίνηση την τελευταία στιγμή με μια fast track διαδικασία, προχωρώντας σε έναν εκβιασμό προς τους κυβερνητικούς βουλευτές», σχολίασε η Κουμουνδούρου.
Επεσήμανε παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους δανειολήπτες «με το χειρότερο να είναι ότι διαγράφεται καθαρά η πρόθεση καθολικής άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου».
Όπως ανέφερε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν σωρευτικά, αποκλείουν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που κατέχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 270.000 ευρώ με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Σταθάκη, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση οτι με την ρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση ανοίγει την «κερκόπορτα» της απελευθέρωσης πλειστηριασμών, για μια σταδιακή αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τελική κατάληξη, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης με δηλώσεις του στον Βήμα FM θα είναι η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ελάχιστη προστασία κάποιων κοινωνικών στρωμάτων που πρόκειται να διευκρινιστούν.
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος. «Η διαφορά του ηθικού με το ανήθικο είναι ότι το ηθικό δεν βγάζει την αξιοπρέπεια σε πλειστηριασμό. Η συγκυβέρνηση της τρόικας διαπραγματεύεται σε πλειστηριασμό την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, νομιμοποιεί το ανήθικο», σχολίασε ο κ. Καμμένος.
Προβλήματα σε ό,τι αφορά τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία εντόπισε όμως και η ΔΗΜΑΡ.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα εστίασε ιδίως στην «οροφή» των 200.000 ευρώ με δεδομένες, όπως ανέφερε, «τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων», το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, αλλά και τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν, και της κατοικίας στον τόπο καταγωγής τους.
Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να επεκταθεί η προστασία και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες.
Για «ωμό εκβιασμό εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών» έκανε λόγο τέλος το ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το κυβερνητικό σχέδιο. Όπως επεσήμανε το Κομμουνιστικό Κόμμα, χιλιάδες οικογένειες μετατρέπονται σε «ομήρους των τραπεζών», καθώς προϋπόθεση για να μην τους πετάξουν έξω από το σπίτι τους είναι η μόνιμη αφαίμαξη τους.
«Η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα. Η δήθεν ‘προστασία’ των δανειοληπτών είναι στην πραγματικότητα προστασία των τραπεζών καθώς εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν, με τον πέλεκυ του πλειστηριασμού πάνω από το κεφάλι τους, να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι, να εξαθλιωθούν», παρατήρησε ο Περισσός.
Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε, τα πολλαπλά κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις, καθιστούν τον νόμο σχεδόν κενό γράμμα, αφού «το νέο σχέδιο ‘προστασίας’ αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία», ενώ «αίρεται και η απαγόρευση πλειστηριασμών για σχετικά μικρά χρέη που υπήρχε μέχρι σήμερα».