Η αποπομπή του διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης ήταν το νέο βήμα της κυβέρνησης στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με αφορμή σκάνδαλα διαφοθοράς.
Η αποπομπή και του διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν ήταν το νέο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την αποπομπή πλήθους διοικητών υπηρεσιών στις ασφάλειας της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
Εκτός από τον κ. Τσαπκίν, η κυβέρνηση έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίας τις τελευταίες δύο ημέρες κι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση διαφθοράς για την οποία διεξάγεται έρευνα.
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Γκιουλ
Ευρεία σύσκεψη υπό μορφή γεύματος πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία με τη συμμετοχή της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας.
Εκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γεύμα παρακάθονται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο) ο πρόεδρος του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ο υπουργός δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.
Πρόκειται για τακτικό ετήσιο γεύμα που παραθέτει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο αποκτά όμως πρόσθετο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της υπόθεσης διαφθοράς.
Άλλη μια σημερινή σημαντική εξέλιξη στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον αμερικανό πρεσβευτή Φράνσις Ρικιαρντιόνε.
«Βρόμικη επιχείρηση»
Βρόμικη επιχείρηση χαρακτήρισε εξάλλου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης που οδήγησε στην κράτηση δεκάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων του διοικητή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, του δημάρχου της παλιάς Πόλης (Φατίχ) και των γιων τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, με κατηγορίες για διαφθορά.
«Αυτά όλα δεν μας ξαφνιάζουν , θέλουν να γίνουν "κράτος εν κράτει"», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι θεωρεί τα γεγονότα συνέχεια των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης», όπως χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι.
«Αυτοί που απέτυχαν με τα γεγονότα του Γκεζί, κάνουν τώρα νέα βήματα. Θα αποκαλυφθεί αυτή η οργάνωση, η οποία θέλει να γίνει κράτος εν κράτει», δήλωσε.
«Θα αποκαλύψουμε αυτήν την οργάνωση, θα κάνουμε ό,τι πρέπει», είπε, ενώ στην Τουρκία συζητείται ευρύτατα ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εντάσσονται σε μια σύγκρουση με το ισλαμιστικό δίκτυο του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στελέχη της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους λόγω της επιχείρησης με διοικητικές αποφάσεις που πήραν οι νομάρχες σε οκτώ νομούς της χώρας.