Ένα αξεσουάρ για smartphone το οποίο, σε συνδυασμό με μία εφαρμογή, θα επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα του ετοιμάζουν ερευνητές του Cornell University.
Ένα αξεσουάρ για smartphone το οποίο, σε συνδυασμό με μία εφαρμογή, θα επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα του ετοιμάζουν ερευνητές του Cornell University.
Όπως αναφέρουν σε σχετικό paper, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip, με τίτλο «Cholesterol testing on a smartphone», τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την ανάγκη για ξεχωριστά τεστ δοκιμών, ενσωματώνοντας ταινίες δοκιμής/ ανάλυσης και είτε αξιοποιώντας την επεξεργαστική ισχύ τους για σκοπούς μετρήσεων, είτε αποστέλλοντας τα δεδομένα σε κάποιον γιατρό.
«Τα αξεσουάρ smartphone για τον εντοπισμό βιοδεικτών (βιολογικών δεικτών) σε σωματικά υγρά αποτελούν το αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών, επειδή μπορούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλον τον κόσμο» αναφέρουν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BusinessWeek,τα τεστ χοληστερίνης βασίζονται σε ειδικές αντιδραστήριες ταινίες, η οποίες αλλάζουν χρώμα αναλόγως με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα που τοποθετείται πάνω τους. Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα αξεσουάρ το οποίο τοποθετείται πάνω από το φλας και την κάμερα του τηλεφώνου, επιτρέποντας στη συσκευή να «αντιληφθεί» και να αναλύσει το χρώμα της ταινίας, χωρίς να απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός. Το σύστημα smartCARD (smartphone Cholesterol Application for Rapid Diagnostics) και η εφαρμογή του (για λειτουργικό iOS) είναι σε θέση να αναλύσει μία ποικιλία παραμέτρων σχετικά με τα επίπεδα χοληστερίνης του χρήστη, παρουσιάζοντας τα τελικά αποτελέσματα στην οθόνη του.
Σύμφωνα με το BusinessWeek, οι ερευνητές εργάζονται επίσης πάνω σε μία εφαρμογή η οποία θα μπορεί να προσδιορίζει και τα επίπεδα βιταμίνης D.
Το συγκεκριμένο είδος χρήσης των κινητών και των φορητών συσκευών εν γένει αναμένεται να δει μεγάλη εξάπλωση μέσα στα επόμενα χρόνια, με την US Food and Drug Administration να εκτιμά ότι μέχρι το 2018 περίπου οι μισοί από τους 3,4 δισ. χρήστες smartphone και tablet σε όλο τον κόσμο θα έχουν κατεβάσει εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την υγεία στις συσκευές τους.