Πολιτιστικά
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 17:09

Τον Άμος Οζ συνάντησε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος

Για σειρά συναντήσεων με διεθνείς προσωπικότητες στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν ο συγγραφέας Άμος Οζ και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Για σειρά συναντήσεων με διεθνείς προσωπικότητες στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν ο συγγραφέας Άμος Οζ και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε συνάντηση που είχαν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ως ένα πολύ σημαντικό συγγραφέα, ως πολίτη του κόσμου και ως πολίτη μιας φίλης χώρας, του Ισραήλ» υποδέχθηκε ο υπουργός Πολιτισμού τον Άμος Οζ, και αφού αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με πολλούς συμπατριώτες του διάσημου συγγραφέα, πρόσθεσε ότι, όπως το έπραξε και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας στο παρελθόν, έτσι και σήμερα συνεχίζει να προωθεί τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, επ’ ωφελεία των δυο λαών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον διάσημο ισραηλινό συγγραφέα να συμμετάσχει σε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που θα οργανώσει το ΥΠΠΟΑ κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφώνησαν, μάλιστα, ότι η επόμενη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που θα έχει ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία.
«Οι δυο λαοί μας έχουν μεγάλες ομοιότητες», επισήμανε ο κορυφαίος συγγραφέας. «Μοιραζόμαστε την κληρονομιά μεγάλων πολιτισμών. Αλλά δε θέλουμε να είμαστε δεσμώτες τους. Το σύνθημά μου για το Ισραήλ είναι ότι περιέχουμε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν δε μας περιέχει».
Ο Άμος Οζ πρότεινε στον υπουργό να ενισχυθεί η επαφή της ελληνικής και της ισραηλινής λογοτεχνίας με την ενθάρρυνση περισσότερων μεταφράσεων.

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στη λογοτεχνία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι, χάρη και στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποβαίνουν όλο και πιο δημιουργικές για τις δυο πλευρές.  «Διανύουμε την καλύτερη εποχή των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων», συμφώνησε ο κ. Οζ. «Πιστεύω, άλλωστε, ότι δε χρειάζεται πια ένας πολιτικός να διχάζεται υπέρ της ισραηλινής ή της παλαιστινιακής πλευράς. Αρκεί να τάσσεται υπέρ της ειρήνης.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ειρηνικής συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή και αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη δυο ανεξαρτήτων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», είπε ο υπουργός. «Εμείς αναπτύσσουμε, ταυτόχρονα, στο επίπεδο του πολιτισμού, σχέσεις και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.

Κατά τον ισραηλινό συγγραφέα, «το σύνδρομο του 20ου αιώνα έχει ξεπεραστεί. Η διαμάχη δεν τοποθετείται πλέον μεταξύ μουσουλμανικού και χριστιανικού κόσμου, αλλά μεταξύ φανατικών και ψύχραιμων ανθρώπων. Και τον φανατισμό μπορεί κανείς να τον συναντήσει όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη».

Στο τέλος, ο διάσημος συγγραφέας ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό για την υποδοχή και την πρόταση για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας. Το θέμα που τού πρότεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι η σχέση της λογοτεχνίας και της πραγματικότητας στις χώρες της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

naftemporiki.gr