Πολυεθνική θα είναι η κινητοποίηση στα πλαίσια του ΟΑΧΟ για τη μεταφορά και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Οι χημικοί παράγοντες που συνθέτουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, υπό την παρακολούθηση αμερικανικών GPS, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Λαττάκειας με ρωσικά θωρακισμένα φορτηγά υπό την εποπτεία κινεζικών καμερών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής του οπλοστασίου.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, του πρώτου στο είδος του, παρουσιάσθηκαν από τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτσού κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού και δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Πολλές χώρες έχουν δημοσιοποιήσει τις προτάσεις τους για την παροχή βοήθειας σε αυτήν την επιχείρηση, κυρίως οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν να επιφορτισθούν με μέρος της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, της «Κατηγορίας 1», στην οποία περιλαμβάνονται οι χημικοί παράγοντες για την παραγωγή του σαρίν και του αερίου μουστάρδας.
Η καταστροφή των χημικών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα επί του πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού MV Cape Ray.
Πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας βρίσκονται στην Κύπρο για να αναλάβουν τη συνοδεία δύο φορτηγών πλοίων τα οποία θα φορτώσουν τους χημικούς παράγοντες στο λιμάνι της Λαττάκειας.
Οι πιο επικίνδυνοι από τους χημικούς παράγοντες θα απομακρυνθούν από το συριακό έδαφος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, η ημερομηνία είναι πιθανόν να μην τηρηθεί.
Οι χημικοί παράγοντες βρίσκονται ακόμη σε 12 βάσεις ανά το συριακό έδαφος.
Τα φορτηγά πλοία θα μεταφέρουν στη συνέχεια από το λιμάνι της Λαττάκειας το φορτίο τους σε ιταλικό λιμάνι , απ’ όπου θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Λαττάκεια, όπου θα φορτωθούν οι λιγότερο επικίνδυνοι χημικοί παράγοντες, οι οποίοι θα καταστραφούν από ειδικευμένες εταιρείες.
Η Φινλανδία θα θέσει στη διάθεση της επιχείρησης ειδικούς στην απορρύπανση και η Ρωσία πλοία για την ασφάλεια της επιχείρησης στη Λαττάκεια και τα συριακά χωρικά ύδατα.
Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 3.000 κοντέινερ για την μεταφορά 1.000 τόνων χημικών παραγόντων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού.
Εκτός του εξοπλισμού εποπτείας, η Κίνα θα θέσει στη διάθεση της επιχείρησης 10 ασθενοφόρα.
Ο Αχμέτ Ουζουμτσού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου, ωστόσο ο ΟΑΧΟ δεν έχει ακόμη αποφασίσει να αλλάξει τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Το σύνολο του συριακού χημικού οπλοστασίου πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.