«Υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας; Τεράστιο. Αντιμετωπίζουμε την αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ιδιώτη επενδυτή που τον δέχθηκαν τότε κάποιοι καλοπροαίρετα και η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχε άλλη λύση από το να ξεκινήσει νέα περίοδος για τα Ναυπηγεία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην συμφωνία και τον νόμο του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην εφαρμογή του οποίου, όπως είπε, «υπήρξαν πολλές δυσκολίες».
«Υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση της συμφωνίας; Τεράστιο. Αντιμετωπίζουμε την αντισυμβατική συμπεριφορά ενός ιδιώτη επενδυτή που τον δέχθηκαν τότε κάποιοι καλοπροαίρετα και η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχε άλλη λύση από το να ξεκινήσει νέα περίοδος για τα Ναυπηγεία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στην συμφωνία και τον νόμο του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην εφαρμογή του οποίου, όπως είπε, «υπήρξαν πολλές δυσκολίες».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι «η συζητούμενη πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν συμβάλει μέσα στο ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που κάνει τον λαό να απορεί για περισσότερο από 15 χρόνια».
«Με την πρόταση επιχειρούμε να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι μέρος του προβλήματος προς μεγάλη χαρά των υπευθύνων που είναι οι ιδιοκτήτες», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, που είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει κατά των υπευθύνων, να συζητήσει το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στη ζώνη.
Αναφερόμενος στο «ιστορικό» της υπόθεσης ανέφερε ότι ο επενδυτής Ισκ. Σάφα είχε συμφωνήσει το 2011 στην αναθεώρηση της συμφωνίας του 2010, που είχε υπογραφεί επί Ευ. Βενιζέλου: «Το 2011 εγώ κάλεσα τον Ισκ. Σάφα να βρούμε λύση. Μου την είχε ζητήσει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος με επιστολή του και την έχω καταθέσει στη Βουλή. Του ζήτησα να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των εργασιών, ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, Συμφώνησε μαζί μου και συνεστήθη επιτροπή για την διασύνδεση των πληρωμών με τις εργασίες και την τροποποίηση της συμφωνίας του 2010. Η Επιτροπή σχηματίσθηκε, συνήλθε 2 φορές, αλλά οι εκπρόσωποι των Ναυπηγείων αποχώρησαν λέγοντας ότι δεν τηρείται η συμφωνία του 2010, την αναθεώρηση της οποίας είχε δεχθεί ο Ισκ. Σάφα».
«Επανερχόμενος στο ΥΕΘΑ διαπίστωσα ότι συνεχιζόταν η διακοπή εργασιών και ότι είχε γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Διαπίστωσα δηλαδή και θεσμικό αδιέξοδο» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε ότι όποια λύση δοθεί θα έλθει στη Βουλή.
Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό «σε οποιαδήποτε επέκτασή της». «Όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πρέπει να πληρώσουν (…) Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί τίποτε, δεν επιτρέπεται να ψηφίσει κανείς τη συγκάλυψη» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.
Σχολιάζοντας μάλιστα την έκκληση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά «να ησυχάσει ο τόπος», ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων δεν μπορεί «να μπει στο συρτάρι» και «δεν μπορεί να ησυχάσει ο τόπος όταν υπάρχουν κάποιοι που έχουν ληστέψει την περιουσία του ελληνικού λαού».
Λαμβάνοντας νωρίτερα τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι άκουσε εμβρόντητος την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου, συμπληρώνοντας ότι «παράλυτη η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά απέναντι στον κ. Σάφα».
«Έχουμε», πρόσθεσε, «περίπου δύο χρόνια κλειστά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έρχεται εδώ ο κ. Αβραμόπουλος να μας πει “δεν υπάρχει λύση ψάχνουμε για λύση και η εξεταστική επιτροπή δεν θα οδηγήσει σε λύση”».
Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, «οι εξεταστικές επιτροπές είναι για να εξετάζονται μείζονα προβλήματα και μεσα από αυτές να προτείνονται λύσεις. Αν αποδειχθούν ευθύνες ποινικών διαστάσεων ασφαλώς να προχωρήσουμε περαιτέρω».
«Η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ένα από τα μεγαλύτερα ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος της χώρας, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος του ελληνικού λαού και πρώτα από όλα σε βάρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία που είναι στον δρόμο χωρίς καμία προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στηρίζουμε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, τονίζοντας ότι «κατεβλήθησαν ποσά, δεν παρελήφθη υλικό υπάρχουν υποβρύχια που σαπίζουν και κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά».
«Η ανώμαλη εξέλιξη μας σύμβασης δεν αποτελεί αναγκαστικά αντικείμενο εργασιών εξεταστικής επιτροπής», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πρόταση «φθηνών κομματικών σκοπιμοτήτων» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζοντας ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ» και επιδίωξή του «να το εξαφανίσει από το Κοινοβούλιο για να το υποκαταστήσει στην πολιτική σκηνή ως κόμμα εξουσίας».
Η ιστορία των υποβρυχίων «βρωμάει από την κορφή ως τα νύχια» ανέφερε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι «πρόταση κομματικών σκοπιμοτήτων και αντεκδίκησης», αλλά αίτημα διαφάνειας. «Αν καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται εγώ περιμένω τον κ . Βενιζέλο να έρθει και να πει ‘ναι’ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ . Σαμαρά να μην κάνει σκασιαρχείο», πρόσθεσε.
newsroom naftemporiki.gr