Πολιτιστικά
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 19:00

Η ΕΛΣ σχεδιάζει το μέλλον της

Στο Φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση των βασικών αξόνων του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2014 - 2019.

Στο Φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση των βασικών αξόνων του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για την περίοδο 2014 - 2019.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του για το έργο της ΕΛΣ στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα σήμερα. Μίλησε με θερμά λόγια για το καλλιτεχνικό έργο της ΕΛΣ, αλλά και για την προσφορά της στην κοινωνία.

Ανανέωση της θητείας του Μύρωνα Μιχαηλίδη

Ο υπουργός ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενώ συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό του οργανισμού για το έργο που επιτελούν.

Βασικοί άξονες καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2014 - 2019

Η ΕΛΣ βρίσκεται σε κομβικό σημείο της ιστορίας της, αφού σε δύο περίπου χρόνια θα μεταφερθεί στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Στο πλαίσιο αυτό, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, καταρτίζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα με ορίζοντα πενταετίας. Οι κύριοι άξονες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού είναι οι ακόλουθοι:

1.  Βασικό ρεπερτόριο για τις καλλιτεχνικές περιόδους 2014/5 έως και 2018/9.

Στη νέα σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ  θα παρουσιάζονται 14 έως 16 παραγωγές (όπερας, οπερέτας, μπαλέτου) ανά καλλιτεχνική περίοδο. Εξ αυτών οι τρεις έως πέντε θα είναι νέες παραγωγές όπερας, ενώ οι υπόλοιπες θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» του σταθερού ρεπερτορίου που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η ΕΛΣ στο πρότυπο των μεγάλων λυρικών θεάτρων εναλλασσόμενου ρεπερτορίου του εξωτερικού και το οποίο θα περιλαμβάνει έως 20 τίτλους όπερας. Παράλληλα, η εν λόγω δεξαμενή θα εμπλουτίζεται διαρκώς με τους νέους τίτλους που θα προστίθενται στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ.

Ορισμένες από τις παραγωγές που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας:
«Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ Βάγκνερ - για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκηνοθετημένη σε κλειστό χώρο - σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου - αρχές 2015 στην  αίθουσα Α. Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής.
«Η φόνισσα», νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου και σκηνοθεσία Α. Ευκλείδη - Φθινόπωρο του 2014 στην αίθουσα Α. Τριάντη, Μέγαρο Μουσικής.
«Τετραλογία του Ρίχαρντ Βάγκνερ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου -  στο ΚΠΙΣΝ.
«Χαίνζελ και Γκρέτελ», του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου – 2016 στο νέο κτήριο στο ΚΠΙΣΝ.

2. Διεθνείς και σταθερές συνεργασίες με μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού.

Η ΕΛΣ έχει οργανώσει πλάνο συνεργασίας με κορυφαία ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα. Στην παρούσα φάση ανακοινώνονται οι ακόλουθες συνεργασίες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί το σύνολο των συνεργαζόμενων θεάτρων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την κορυφαία Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House), θα παρουσιαστούν, σε πρώτη φάση: «Τουραντότ», του Τζάκομο Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Αντρέι Σέρμπαν (2015/6), «Ευγένιος Ονιέγκιν», του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι σε σκηνοθεσία του Κάσπερ Χόλτεν  (2016/7 στο νέο κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
Αρένα της Βερόνας (Arena di Verona), Θέατρο Φοίνικας της Βενετίας (Teatro La Fenice), και Εθνική Όπερα της Ουαλίας (Welsh National Opera), στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα παρουσιαστεί η όπερα «Η πονηρή αλεπουδίτσα», του Λέος Γιάνατσεκ σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουτνυ  (Μάρτιος 2015, Θέατρο Ολύμπια).


3. Μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού.

Η ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τις πόρτες της και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Γιάννης Κόκκος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ο Δημήτρης Λιγνάδης,  ο Βασίλης Χριστόπουλος, ο Γιώργος Πέτρου είναι μόνο μερικοί από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την ΕΛΣ.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν ήδη προσκληθεί ή πρόκειται να «συστρατευθούν» στην κοινή προσπάθεια της νέας εποχής της ΕΛΣ διαπρεπείς έλληνες μονωδοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, χορογράφοι, αρχιμουσικοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι μονωδοί με διεθνή σταδιοδρομία Μυρτώ Παπαθανασίου, Αλεξία Βουλγαρίδου, Δημήτρης Τηλιακός, Άρης Αργύρης, Δημήτρης Πίτας, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, ο σπουδαίος έλληνας εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, o χορογράφος Αντώνης Φονιαδάκης.

4. Τόνωση και ανάδειξη της ελληνικής δημιουργίας και δημιουργικότητας.

Η ΕΛΣ, ως το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας έχει χρέος για την διάσωση, την ανάδειξη και την τόνωση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν διάσημες όσο και λιγότερο γνωστές όπερες και οπερέτες των σημαντικών ελλήνων συνθετών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής παρουσιάσεις:
«Αδελφή Βεατρίκη» του κορυφαίου έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, το οποίο θα είναι το πρώτο ελληνικό έργο που θα παρουσιαστεί στο νέο κτήριο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «Δίπτυχο: Οιδίπους Τύραννος» του Ίγκορ Στραβίνσκι και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Θεόδωρου Αντωνίου, «Οι δραπέτες της σκακιέρας» του Γιώργου Κουρουπού, «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ.

5. Αξιοποίηση της μικρής σκηνής του νέου κτηρίου στο ΚΠΙΣΝ για την στήριξη της νεανικής δημιουργίας.

Παράλληλα με τις παραστάσεις της ΕΛΣ, η δεύτερη «εναλλακτική» σκηνή του νέου κτηρίου της Όπερας στο ΚΠΙΣΝ θα παραχωρείται για παραστάσεις ομάδων όπερας και θεάτρου ή συναυλίες νέων καλλιτεχνών, αλλά και ερασιτεχνικών ή πειραματικών θιάσων με στόχο να υποστηριχθεί η νεανική δημιουργία, ο πειραματισμός και οι πιο άγνωστες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.

6. Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες, επαγγελματίες.

Το κομμάτι της εκπαίδευσης αποτελεί για την ΕΛΣ μια από τις βασικές της αποστολές. Είναι ένας τομέας που διαχρονικά έχει αναπτυχθεί εντός του Οργανισμού με ποικίλους τρόπους και με πολλαπλές στοχεύσεις.

Για την νέα εποχή, όπου η ΕΛΣ θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ, προγραμματίζονται:
Συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία όλης της χώρας, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, σχολεία, οικογένειες αλλά και ενήλικες, αναβάθμιση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, και διεύρυνση του Στούντιο Όπερας και των σεμιναρίων σε νέους έλληνες καλλιτέχνες (μονωδούς, μουσικούς κ.λπ.).

7. Σχεδιασμός εναρκτήριων εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ.

Η δοκιμαστική λειτουργία του νέου κτηρίου θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παράδοση του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Τα επίσημα εγκαίνια της νέας στέγης της ΕΛΣ θα πραγματοποιηθούν εντός της καλλιτεχνικής περιόδου 2016/7. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών και θα αποφασιστεί από κοινού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

8.  Στόχευση της ΕΛΣ στην κοινωνία, τους νέους, την οικογένεια.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει προγραμματισμό καλλιτεχνικών δράσεων στο ΚΠΙΣΝ (εντός και εκτός των χώρων της ΕΛΣ), με στόχο τη διάχυση του στίγματος της ΕΛΣ και του ΚΠΙΣΝ στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και ειδικώς στους γειτονικούς δήμους.  Στο πρότυπο των επιτυχημένων δράσεων των δύο τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, θα προγραμματιστούν και θα αναπτυχθούν δράσεις για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές δοκιμές με την ορχήστρα της ΕΛΣ σε εξωτερικούς χώρους, ανοιχτές δοκιμές με το μπαλέτο της ΕΛΣ σε εξωτερικούς χώρους, Όπερα της βαλίτσας, Λυρικό λεωφορείο, Λυρικές βραδιές, και πρωτότυπα λυρικά γεγονότα σε απρόσμενους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της εξωστρεφούς πολιτικής της ΕΛΣ, είναι να κάνει την λυρική τέχνη προσιτή σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού, εισοδηματικού ή γεωγραφικού κριτηρίου, αλλά και να προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία στους συμπολίτες μας που βιώνουν ιδιαιτέρως δύσκολες στιγμές.

9. Ανάπτυξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Η ΕΛΣ ολοκλήρωσε το νέο έργο με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση της δράσης νέων δημιουργών e-Audition». Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας νέοι καλλιτέχνες - δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν στην ΕΛΣ δείγματα της δουλειάς τους με στόχο την επιλογή τους για συνεργασία με την ΕΛΣ σε μελλοντικές παραγωγές της.
Για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με  παραστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα,  εγκρίθηκε η συνέχισή του για παραστάσεις σε 52 επιπλέον σχολεία. Η έναρξη υλοποίησης παραστάσεων προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο 2014.

Εικονικό εκπαιδευτικό μουσείο όπερας και εκπαιδευτικά προγράμματα για την όπερα με χρήση Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου εικονικού Μουσείου όπερας το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ισχυρά διαδραστικό χαρακτήρα, υψηλή αισθητική, κυρίαρχο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ελκυστικές εφαρμογές. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Μάιο 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.

Εικονικές πρεμιέρες όπερας στην ελληνική περιφέρεια και στο διαδίκτυο και ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΛΣ μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το έργο αυτό αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής καταγραφής παραστάσεων της ΕΛΣ με σκοπό τη μετάδοση παραστάσεων σε πόλεις της περιφέρειας (αίθουσες προβολής, πολιτιστικούς χώρους και σχολεία) όπως και στο διαδίκτυο. Το έργο ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία το 2015 και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του ίδιου χρόνου.

naftemporiki.gr