Την πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού, Μιγκέλ Καρδενάλ, τη στιγμή που η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για παράνομες χρηματοδοτήσεις επτά ομάδων από το κράτος.
Την πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού, Μιγκέλ Καρδενάλ, τη στιγμή που η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για παράνομες χρηματοδοτήσεις επτά ομάδων από το κράτος.
Ο (Ισπανός) Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια, πρόκειται να παραθέσει αύριο συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάγιο, θα ανακοινώσει επίσημα την έναρξη έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, καθώς και των Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαλένθια, Οσασούνα, Έλτσε και Έρκουλες.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας, ο Μιγκέλ Καρδενάλ τόνισε ότι η φορολογία των επαγγελματικών συλλόγων στην Ισπανία είναι σαφώς βαρύτερη σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία. «Μιλάμε για εταιρείες που πληρώνουν, και αναφέρομαι σε συγκεκριμένη πρόσφατη περίπτωση, περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο Ισπανός αξιωματούχος και εξέφρασε την ελπίδα ο Χοακίν Αλμούνια να μη δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις για το ισπανικό ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή, Έμιλι Ο΄ Ράιλι, την υπόθεση περί παράνομων κρατικών χρηματοδοτήσεων και συγκεκριμένα περί αθέμιτων φορολογικών πλεονεκτημάτων, κατήγγειλε το 2009 «εκπρόσωπος ευρωπαϊκών συλλόγων», στρεφόμενος εναντίον των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα.
Όμως, μόλις στις 3 Απριλίου 2013 ο Αλμούνια ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν έχει γίνει δέκτης σχετικών καταγγελιών. Το γεγονός ότι ο Αλμούνια, ο οποίος είναι επίτροπος για τον Ανταγωνισμό από τις αρχές του 2010, γεννήθηκε στο Μπιλμπάο, είναι οπαδός της Αθλέτικ και ήταν υπουργός στην ισπανική κυβέρνηση που υπέγραψε τους φορολογικούς κανόνες, μπορεί να συνεπάγεται σύγκρουση συμφερόντων όπως δήλωσε η Ο΄ Ράιλι, της οποίας καθήκον είναι να ερευνά τις καταγγελίες για κακοδιοίκηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν έχει συνήθως 12 μήνες στη διάθεσή της, αφού γίνει η καταγγελία, για να αποφασίσει αν θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση. Εκπρόσωπος Τύπου της Ο΄ Ράιλι αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος έκανε την καταγγελία, λέγοντας ότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής υπογράμμισε πως δεν έχει εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, ωστόσο εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κομισιόν θα αρχίσει άμεσα έρευνα για να διαλύσει κάθε υποψία περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάγιο, τόνισε πως η καταγγελία κατά των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Οσασούνα και Μπιλμπάο πηγάζει από το γεγονός ότι αυτές είναι οι μόνες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν εταιρείες λαϊκής βάσης κι επομένως λαμβάνουν πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν διεξάγει έρευνα κατά της Ρεάλ για τους όρους πώλησης του πρώην προπονητικού κέντρου της στο δήμο της Μαδρίτης, καθώς και εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο για βοήθεια που έλαβε για την κατασκευή του νέου σταδίου της, το οποίο άνοιξε αυτή τη σεζόν τις πύλες του.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομικά προβληματικές Βαλένθια, Έλτσε και Έρκουλες βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας για τη βοήθεια που έλαβαν από την τοπική κυβέρνηση, με τη μορφή δανείων και τραπεζικών εγγυήσεων. Ο Μαργκάγιο αρνήθηκε πως οι σύλλογοι παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση, η οποία θα έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στις καταγγελίες, θα επιχειρήσει να αποτρέψει το να επιστρέψουν οι σύλλογοι βοήθεια που ενδεχομένως έχουν λάβει.
Πηγή: ΑΜΠΕ