Στις πολιτικές ηγεσίες των δανειστών μας παραπέμπονται πλέον τόσο το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όσο και η πρόταση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς. Στο πρώτο η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει απόφαση-απάντηση στο σημερινό Eurogroup, ενώ στο δεύτερο παραμένει σε εκκρεμότητα αν θα επιλέξει να θέσει υπό την κρίση των βουλευτών τις προτάσεις της ή θα προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών των δανειστών μας βρίσκεται πλέον τόσο το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όσο και η πρόταση της κυβέρνησης για την άρση των πλειστηριασμών.
Στο μεν πρώτο η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει απόφαση-απάντηση στο σημερινό Eurogroup ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκκρεμεί από τον Ιούνιο (άγνωστο το πότε) στο δε δεύτερο σε εκκρεμότητα παραμένει αν η κυβέρνηση θα επιλέξει να θέσει υπό την κρίση των βουλευτών τις προτάσεις της, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως την Παρασκευή, αν φυσικά βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές (θεωρείται δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα) ή θα προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Και σε αυτήν την περίπτωση όμως οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως έχει γράψει επανειλημμένως το naftemporiki.gr, θα είναι «αν όχι σε συμφωνία, πάντως όχι σε διαφωνία» με τους δανειστές μας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τον ΦΠΑ στην εστίαση, όπου η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε να παραμείνει ο συντελεστής στο 13% και σε περίπτωση απόκλισης των εσόδων έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι θα αναζητήσει ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά.
Πρόκειται, λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, για την καλύτερη δυνατή λύση υπό τις παρούσες συνθήκες. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ σε αναβρασμό, η κυβέρνηση πήρε βαθιές ανάσες ελπίζοντας αφενός ότι δεν θα συμβεί κάποιο «κοινοβουλευτικό ατύχημα» και αφετέρου ότι κάποια στιγμή και σίγουρα μέχρι την Άνοιξη θα φανεί ένα φως στην πολυετή ύφεση και λιτότητα.
Την ίδια ώρα η ματαίωση του ταξιδιού του κ. Σαμαρά στο Μπακού, λόγω βλάβης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου.
Η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν θεωρείτο σημαντική διότι ο Πρωθυπουργός θα συμμετείχε στην εκδήλωση υπογραφής της έναρξης του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP και του κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ 2», ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα υπογραφόταν και η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μεταξύ του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και του Προέδρου της Socar κ. Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, παρουσία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Σε μια περίοδο που τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης που έχει στην κατοχή του το Μαξίμου είναι πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ., «είναι κρίμα να χάνονται τέτοιες ευκαιρίες που προβάλλουν το θετικό έργο της κυβέρνησης», παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ