Κόσμος
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 19:45

Σε πνεύμα σύμπνοιας οι συνομιλίες Καραμανλή - Παπαδόπουλου

Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μονοπώλησαν τις συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι διαπιστώθηκε η επιθυμία για επανάληψη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μίλησε για διευθέτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό το νέο πρίσμα που έχει δημιουργηθεί από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο κ. Παπαδόπουλος αλλά και ο πρωθυπουργός κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τη στάση που θα τηρήσουν στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Κατ' αρχήν είμαστε θετικοί για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις τόσο έναντι στην Ε.Ε. όσο και έναντι της Κύπρου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη δεν λήγει στις 17 Δεκεμβρίου, και υπάρχουν και άλλα στάδια που θα κρίνεται.

Απέφυγε πάντως να πει ποίοι όροι θεωρούνται απαράβατοι για να δώσει το «πράσινο φως». «Θα ληφθούν υπόψη και οι ισορροπίες στην Ε.Ε. και η δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια και κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της πρέπει να τους αποδέχεται.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη του για την πλήρη και ανιδιοτελή συμπαράσταση και βοήθεια της Ελλάδας.