Κοινωνία
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 19:07

ΥΠΕΚΑ: 17,6 εκατ. για περιβαλλοντική αποκατάσταση στο Ζιδάνι Κοζάνης

Το ποσό των 17,6 εκατ. ευρώ παρέχει το υπουργείο ΠΕΚΑ για περιβαλλοντική αποκατάσταση στην περιοχή των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης.

Το ποσό των 17,6 εκατ. ευρώ παρέχει το υπουργείο ΠΕΚΑ για περιβαλλοντική αποκατάσταση στην περιοχή των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης.

Σε επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε την ένταξη της τρίτης φάσης του έργου της αποκατάστασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2015.

Όπως δήλωσε, το έργο στην περιοχή της ΜΑΒΕ είναι το πιο μεγάλο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και η δεύτερη φάση του αναμένεται να ολοκληρωθεί στους προσεχείς μήνες.

«Για να ολοκληρωθεί πλήρως η αποκατάσταση μπαίνουν άλλα 17,6 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η έκταση των ΜΑΒΕ θα χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση για δημόσια χρήση.

Στο Ζιδάνι λειτουργούσε από το 1982 ως τις αρχές του 2000 η μεγαλύτερη εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου της Ευρώπης. Οι εργασίες διεκόπησαν μετά από κήρυξη πτώχευσης των εταιρειών εκμετάλλευσης Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ) α.ε., και Ελληνικός Αμίαντος (Ε.Α.) α.ε. (θυγατρικές της ΕΤΒΑ. Βank). 

Το Μάρτιο του 2002 υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου ανάμεσα στα ΜΑΒΕ α.ε., στον Ε.Α. α.ε., στην ΕΤΒΑ. Βank και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης, σύμφωνα με την οποία τα ΜΑΒΕ α.ε. και ο Ε.Α. α.ε.  παραχωρούν για τριάντα χρόνια στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης περιοχή έκτασης περίπου 4.150 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκονται οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου και τεράστιες αποθέσεις εξορυκτικού αμιαντούχου υλικού.

Το εν έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης θεωρείται μεγάλης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, καθώς τα απόβλητα αμιάντου της περιοχής καταλήγουν μέσω του Αλιάκμονα στη λίμνη Πολυφύτου. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει τρεις φάσεις υλοποίησης, εκ των οποίων η δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.