Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι κατεστάλη απόπειρα πραξικοπήματος με αυτουργό τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ.
Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος, έπειτα από σφοδρές μάχες τη νύχτα και τα ξημερώματα στη Τζούμπα, για την οποία κατηγόρησε τον αντίπαλό του και πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ.
Ο κ. Κίιρ διέταξε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας τις νυχτερινές ώρες στην πρωτεύουσα.
«Σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος, όμως απέτυχαν και έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο πρόεδρος στον Τύπο.
«Οι δράστες έχουν διαφύγει και τους αναζητούμε», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε για την απόπειρα «ομάδα στρατιωτών πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ», πολιτικό αντίπαλο του κ. Κίιρ, ο οποίος παύθηκε τον Ιούλιο.
«Προχωρήσαμε σε συλλήψεις και η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους», υπογράμμισε ο νοτιοσουδανός πρόεδρος.
Άγνωστη παραμένει η τύχη του κ. Μασάρ, αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, καθώς στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ανταρτών του Νότιου Σουδάν, που πλέον βρίσκονται στην εξουσία, και του Σουδάν (1983-2005) άλλαζε συχνά συμμαχίες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα ως τις 06:00 το πρωί «μέχρι νεοτέρας» στη Τζούμπα, όπου μάχες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Δευτέρας γύρω από στρατιωτικά κτίρια.
Από τις 09:00 το πρωί δεν έχουν ακουστεί πυρά, ενώ στην πόλη περιπολούν οι δυνάμεις ασφαλείας.
«Τα πυρά ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 με 22:30 και διήρκησαν ως τις 02:00 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια υπήρξε ηρεμία, όμως επαναλήφθηκαν γύρω στις 06:00 σε άλλο στρατιωτικό συγκρότημα», δήλωσε διπλωμάτης από τη Τζούμπα, διευκρινίζοντας ότι οι μάχες πραγματοποιήθηκαν σε δύο σημεία της πόλης.
Υποκινητής ο Μασάρ;
Σύμφωνα με τον κ. Κίιρ, οι μάχες ξεκίνησαν την Κυριακή με την επίθεση «εναντίον του αρχηγείο του SPLA», εθνικού στρατού της χώρας, από ομάδα στρατιωτών πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ.
«Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1991», υπογράμμισε ο κ. Κίιρ, αναφερόμενος στο σχίσμα που σημειώθηκε την εποχή εκείνη στους κόλπους των αυτονομιστών ανταρτών του Νότιου Σουδάν με την αποσκίρτηση του κ. Μασάρ.
Ο τελευταίος δημιούργησε ένα αντίπαλο κίνημα και στη συνέχεια συμμάχησε για ένα διάστημα με το Χαρτούμ, προτού επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ενσωματώσει τα στρατεύματά του στον SPLA, τότε ανταρτικό στρατό.
Στο Νότιο Σουδάν υπάρχει πολιτική ένταση μετά την παύση τον Ιούλιο του κ. Μασάρ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2015 απέναντι στον κ. Κίιρ, μαζί με το σύνολο της κυβέρνησης.
Η παύση είχε προκαλέσει φόβους ότι η χώρα θα κυλήσει εκ νέου στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ οπαδών του προέδρου, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στη φυλή Ντίνκα και της φυλής Νούερ, στην οποία ανήκει ο κ. Μασάρ.
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο τελευταίος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας είχαν καταγγείλει την «δικτατορική» στάση που επιδεικνύει ο πρόεδρος στο κόμμα του, το κυβερνών Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLM).