Το πρόγραμμα της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ε.Ε.
Το πρόγραμμα της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε κατ’ αρχάς σε μια οριζόντια θεματική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, που αφορά στη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να αναλάβει σημαντική δράση στον ανασχεδιασμό της Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε. με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.
Περνώντας στο ειδικό μέρος του Περιβάλλοντος και της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι οι βασικοί στόχοι της προεδρίας, είναι:
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε επίσης, ότι θα γίνει προσπάθεια να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θέματα που αφορούν τους δύο Κανονισμούς, της πρότασης για τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη και της πρότασης για την παρακολούθηση των εκπομπών ναυτιλίας.
Επιπρόσθετα θα γίνει προσπάθεια ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος επίσης στις προτάσεις για την επικύρωση της δεύτερης δεσμευτικής περιόδου του Πρωτοκόλλου του Κιότο, στο πακέτο προτάσεων για την ποιότητα του αέρα και στην πρόταση για τις πλαστικές σακούλες.
Στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι θα απασχολήσει την ελληνική προεδρία η περαιτέρω ωρίμανση των θέσεων της Ε.Ε. επί του θέματος, ενόψει της κλιμάκωσης των διεθνών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στη Βόννη, για το COP-20 που θα γίνει στη Λίμα στο τέλος του 2014, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα μια παγκόσμια συμφωνία - στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών - στο Παρίσι το 2015.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος θα συνεδριάσει δύο φορές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, στις 3 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στις 12 Ιουνίου 2014 στο Λουξεμβούργο.
Σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες στις 3 Μαρτίου 2014 θα διεξαχθεί επίσης συνέδριο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική προεδρία.