Κόσμος
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 08:18

ΠΓΔΜ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Χάρι Κόστοβ

Την παραίτηση της κυβέρνησής του, υπέβαλε χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ. Οπως ανέφερε ο ίδιος, προχώρησε στην κίνηση αυτή, λόγω σοβαρών διαφωνιών, που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, για την άσκηση του κυβερνητικού έργου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» των μεταρρυθμίσεων, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί ο ίδιος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο.

Ο κ. Κόστοβ άφησε αιχμές κατά του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, σημειώνοντας ότι κάποιοι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού ενδιαφέρονται μόνο για την προώθηση εθνικών και κομματικών συμφερόντων και αδυνατούν να αντιληφθούν την αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση η οποία απαιτεί συμβιβασμούς και μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην λήψη σημαντικών για την χώρα αποφάσεων.

Όπως επεσημαίνουν αναλυτές η παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Κόστοβ, θα μπορούσε να προκαλέσει μία περιορισμένη πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, διότι θα επιβραδυνθούν οι διαδικασίες, για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές καθώς και οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σύναψη νέου χρηματοοικονομικού προγράμματος.

Ο κ. Κόστοβ υπέβαλλε την παραίτηση του στον πρόεδρο της Βουλής Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

Τις προσεχείς ημέρες, το πιθανότερο στις 18 Νοεμβρίου, ο κ. Γιορντάνοφσκι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του σώματος για να πιστοποιηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και εν συνεχεία, το αργότερο σε διάστημα 40 ημερών πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από τους κόλπους της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM).

Το κόμμα αυτό παραμένει «ακέφαλο» από τον Μάϊο, μετά την «αναγκαστική» παραίτηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, λόγω ανάληψης καθηκόντων του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του SDSM για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος.

Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι ίσως επικρατήσει η λύση της «διαρχίας» δηλ. άλλο πρόσωπο για πρόεδρος του κόμματος και άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός.

Τα δύο επικρατέστερα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των δύο εκ των τριών στο σύνολο αντιπροέδρων του SDSM, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος είναι και υπουργός ¶μυνας στην κυβέρνηση του Χάρι Κόστοβ.

Ο Χάρι Κόστοβ (45 ετών), τεχνοκράτης και εξωκομματική προσωπικότητα, ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο.

Αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τον περασμένο Μάιο μετεπήδησε από την πρωθυπουργία στην προεδρία της χώρας και έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον κ. Κόστοβ, ο οποίος στην κυβέρνηση του κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών.

Η τοποθέτηση του κ. Κόστοβ στο αξίωμα του πρωθυπουργού τότε , είχε προκαλέσει την διαφωνία ορισμένων υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την άποψη, ο πρωθυπουργός της χώρας να προέρχεται από το κόμμα αυτό το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), η «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» του Αλί Αχμέτι (DUI) και το «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.