Κόσμος
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 18:28

Ιταλία: Δημοσκοπική ενίσχυση για το Δημοκρατικό Κόμμα μετά την εκλογή Ρέντσι

Σημαντική άνοδο στην πρόθεση ψήφου επιτυγχάνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την εκλογή νέου ηγέτη.

Σημαντική άνοδο στην πρόθεση ψήφου επιτυγχάνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ένα από τα κυριότερα της συμμαχικής κυβέρνησης συμμαχίας της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία SWG.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 35,6%, σημειώνοντας αύξηση έξι εκατοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η άνοδος που αποδίδεται από παρατηρητές στην πρόσφατη εκλογή του Ματέο Ρέντσι στο αξίωμα του γραμματέα του.

Η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία, καθώς και μικρότερα σχήματα) συγκεντρώνουν συνολικά το 40,5% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υφίσταται πτώση και από το 21,6% το ποσοστό του μειώνεται στο 18,9%, ενώ το νεοϊδρυθέν κόμμα Νέα Κεντροδεξιά, με επικεφαλής τον Αντζελίνο Αλφάνο, βρίσκεται στο 5%.

Την αποσχιστική υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει το 5,5% των ιταλών. Συνολικά, τα κόμματα της Κεντροδεξιάς συγκεντρώνουν ποσοστό 33,6%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, τέλος, από το 21,1% της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με την νέα έρευνα της SWG, περιορίζεται σε ποσοστό 18,1%.