Κόσμος
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 08:23

ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για την παραίτηση της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, μετά την υποβολή χθες της παραίτησης της κυβέρνησης του Χάρι Κόστοβ, όρισε συνεδρίαση της Βουλής για την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί από το σώμα η παραίτηση της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την πιστοποίηση από το νομοθετικό σώμα της παραίτησης της κυβέρνησης, το αργότερο σε διάστημα δέκα ημερών, ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος με την σειρά του, μόλις λάβει την σχετική εντολή, πρέπει το αργότερο σε 20 ημέρες να προχωρήσει στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Τούτο σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο σε ένα μήνα, αν και ο πρόεδρος της Βουλής Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι αυτό θα συμβεί αρκετά νωρίτερα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα προέρχεται από τις τάξεις της συγκυβερνώσας «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), σε αντίθεση με τον Χάρι Κόστοβ ο οποίος ήταν εξωκομματική προσωπικότητα.

Το SDSM παραμένει «ακέφαλο» από τον περασμένο Μάϊο, όταν ο τότε αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παραιτήθηκε υποχρεωτικά από τα δύο αυτά αξιώματα για να μεταπηδήσει στην προεδρία της χώρας.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του SDSM , η οποία αποφάσισε την σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος τις 25 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού.

Ερωτηματικό αποτελεί για την ώρα αν το πρόσωπο που εκλεγεί ως νέος αρχηγός του SDSM λάβει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ή η εντολή δοθεί σε κάποιο άλλο ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, οπότε στην περίπτωση αυτή άλλος θα είναι ο πρωθυπουργός και άλλος ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

Τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα να διαδεχθούν τον Χάρι Κόστοβ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, είναι αυτά των δύο εκ των τριών αντιπροέδρων του SDSM: της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων και του Βλάντο Μπούτσκοφσκι, υπουργού ¶μυνας.

Ακόμη στο «παιχνίδι» βρίσκονται και ο υπουργός Οικονομικών Νίκολα Πόποφσκι καθώς και ο Τίτο Πέτκοφσκι, ηγετικό στέλεχος του SDSM ο οποίος έχει την υποστήριξη της παλαιάς «φρουράς» του κόμματος.

Η παραίτηση της κυβέρνησης του Χάρι Κόστοβ και οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, προκάλεσαν την αντίδραση του κόμματος αυτού.

To DUI ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την πρόθεση του κ. Κόστοβ να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης και θεώρησε ακατανόητη την αναφορά του παραιτηθέντα πρωθυπουργού για ένα συγκεκριμένο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση εθνικών και κομματικών συμφερόντων και αδυνατεί να αντιληφθεί την αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση η οποία απαιτεί συμβιβασμούς και μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην λήψη σημαντικών για την χώρα αποφάσεων.

Η αναφορά αυτή του κ. Κόστοβ αποτελούσε ασφαλώς αιχμή εναντίον του DUI.

Τέλος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε αναμενόμενη την παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Κόστοβ για την οποία ανέφερε ότι δεν κατέφερε να επιλύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, αντιθέτως συσσώρευσε ακόμη περισσότερα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ΠΓΔΜ.