Η απαγόρευση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς.
Η απαγόρευση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς.
Σε συνέντευξή του στο euractiv.com ο κ. Μουΐζνιεκς δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους ώστε να ποινικοποιηθεί η συμμετοχή σε ρατσιστικές, εξτρεμιστικές ομάδες.
«Στην έκθεσή μου για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερα, ότι η επιβολή αποτελεσματικών και αναλογικών κυρώσεων σε άτομα και η απαγόρευση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, πολιτικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία απαγορεύει τη ρητορική μίσους και την κατάχρηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι» ανέφερε. Επίσης, σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών κομμάτων που ενώνουν τις δυνάμεις τους εν όψει των ευρωεκλογών, δήλωσε ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Μουΐζνιεκς δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να γίνονται σεβαστά κατά τη λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής. Επίσης, σχετικά με την άνοδο του ρατσισμού και διακρίσεων κατά των ξένων ανέφερε ότι αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο φόβος και το μίσος για τους μετανάστες τροφοδοτούνται και από τον λόγο πολιτικών, οι οποίοι νομιμοποιούν τις ρατσιστικές εκδηλώσεις της κοινωνίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεταχείριση των ρομά, σχολίασε ότι οι πολιτικές δεν έχουν αντιρατσιστικό χαρακτήρα, ενώ πολύ συχνά (οι ρομά) χρησιμοποιούνται από πολιτικούς ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας.