Κόσμος
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 09:42

Ιράκ: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Φαλούτζα

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις, ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό και τους αντάρτες, στη Φαλούτζα, εννέα ημέρες, μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης, καθώς ο κατηγορούμενος ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν στην επίθεση, επεκτείνοντας τον πόλεμο και σε άλλες πόλεις.

Οι μάχες, μαίνονται σε ορισμένες συνοικίες της Φαλούτζα, με τους Αμερικανούς και Ιρακινούς κυβερνητικούς στρατιώτες, να προσπαθούν να εξαρθρώσουν συστηματικά όλους τους θήλακες αντίστασης, σπίτι με σπίτι, δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Λίγοι αντάρτες έχουν παραδοθεί. Συνεχίζουν να μάχονται ως το τέλος και καθιστούν δύσκολη την αποστολή των πεζοναυτών και των στρατιωτών», τόνισε ο συνταγματάρχης, Μάικλ Ρένιερ.

Κατά την αμερικανική επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου έχουν σκοτωθεί 39 πεζοναύτες και 278 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, έχουν σκοτωθεί επίσης 1.200 αντάρτες και 1052 συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αρκετοί ξένοι.

Ο συνταγματάρχης Ρένιερ διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ελέγχει επίσης το Ραμάντι, μετά την ανάπτυξη δύοταγμάτων πεζοναυτών, αλλά η πόλη «δεν έχει καθαρίσει», ακόμη από τους αντάρτες.

Μετά την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης στη Φαλούτζα, οι αντάρτες απάντησαν πάντως με σφοδρές επιθέσεις και σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπακούμπα, τη Μοσούλη, τη Σαμάρα και το Μπάιτζι.

Ο ισλαμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι κάλεσε μάλιστα τους αντάρτες να επεκτείνουν την αντίστασή τους και σε άλλες ιρακινές πόλεις,σε απάντηση για την αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα.

«Ο εχθρός κινητοποίησε όλο το δυναμικό του για να εξοντώσει το Ισλάμ στη Φαλούτζα. Μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του εκεί θα κατευθυνθεί εναντίον σας. Να είστε έτοιμοι να ματαιώσετε το σχέδιό του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ζαρκάουι που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.