Την εντολή για διερεύνηση συνεργασίας και της καθόδου της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έδωσε την Πέμπτη ο Φώτης Κούβελης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Εκεί προέβη σε έναν απολογισμό της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε και τον οδικό χάρτη, όπως είπε, του κόμματος του.
Την εντολή για διερεύνηση συνεργασίας και της καθόδου της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έδωσε την Πέμπτη ο Φώτης Κούβελης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό αφού έκανε έναν απολογισμό της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε και τον οδικό χάρτη, όπως είπε του κόμματος που ηγείται.
«Προτείνω, το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές. Επίσης προτείνω το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την προϋπόθεση ότι το κόμμα μας διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Επιπλέον δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική τη ταυτότητα, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη ευρύτερων συμπαρατάξεων.
«Πιστεύουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, καθίσταται αναγκαία η συμπαράταξη και κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού, που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές.»
Ο τρίτος πόλος
Φώτης Κουβέλης παρουσιάζοντας τη γραμμή πλεύσης της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι ο τρίτος πόλος που προτείνει θα συσπειρώνει «όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες».
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως «η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά προοδευτική δύναμη σημαίνει δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων σημαίνει σταθεροποίηση για τη χώρα και ακύρωση των διλημμάτων του προωθούμενου νέου διπολισμού».
Πρόσθεσε με έμφαση ότι «αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση με τον συντηρητισμό. Δεν σημαίνει πως θα αγνοούμε ή θα υποστηρίζουμε αντιλαϊκές πολιτικές, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που ποτέ δεν θα έρθει και επαγγελλόμενοι μια μεταμνημονιακή Ελλάδα όπου όλα θα διορθωθούν».
Ο κ. Κουβέλης έκανε ένα απολογισμό για τα τρια χρόνια της δράσης του κόμματος του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια καθώς η ΔΗΜΑΡ προσπερνά τη λογική του άσπρου – μαύρου.
Και είναι δύσκολη η προσπάθειά μας γιατί προσπερνάμε τη λογική του «άσπρου–μαύρου» είπε.
Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν συναινούμε στον αριστερό λαϊκισμό, που τροφοδοτεί αυταπάτες και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος».
Για την έως πρότινος συμμετοχή του στην κυβέρνηση είπε ότι «Δεν συμφωνούσαμε με όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση συνεργασίας. Πήραμε θέση με τη στάση μας, με την ψήφο μας».
Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση, είπε προέκυψε ακριβώς διότι τα πράγματα κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή μας σε μια στήριξη χωρίς αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όμως Αριστερά της ευθύνης δεν σημαίνει και υποχρεωτική συμμετοχή σε κυβέρνηση άνευ όρων».
Εκτίμησε ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση.
Λέγοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.
Καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.
«Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της.
Τι προτείνει η ΔΗΜΑΡ
Όπως είπε ο κ. Κουβέλης η χώρα χρειάζεται μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και ταυτόχρονα την προώθηση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.
«Όχι για να ξηλωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά για να αλλάξει ουσιαστικά» διευκρίνισε.
Πρέπει να ανακοπεί η λογική της διαρκούς λήψης νέων μέτρων.
Να αλλάξουν τα μέτρα που έχουν αποδειχθεί καταφανώς αναποτελεσματικά.
Να ανακαθοριστεί ο επιμερισμός των βαρών ώστε να αρθεί η άδικη πρακτική να καλούνται διαρκώς να βάζουν πλάτη για να κρατάνε τη χώρα όρθια οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Να δοθεί προτεραιότητα στην πραγματική ανασυγκρότηση του κράτους αντί των οριζόντιων απολύσεων.
Να αποσυρθούν ρυθμίσεις και να καταπολεμηθούν οι πρακτικές που κρατάνε ψηλά τις τιμές.
Να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
Να μειωθεί η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με φορολόγηση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία προοδευτική κλίμακα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης.
Να μειωθεί ο φόρος ακινήτων και να συνδεθεί με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με προοδευτική κλίμακα και αφορολόγητο όριο.
Να διατηρηθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών έως το Δεκέμβριο του 2015.
Δεν πρέπει να προστατεύονται τα ειδικά συμφέροντα σε βάρος του γενικού συμφέροντος και να μεταφέρεται στο σύνολο της κοινωνίας το κόστος που πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες, οι φοροδιαφεύγοντες, όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα με άνομο τρόπο.
Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, είπε και αυτό σημαίνει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη εικόνα της λύσης του ελληνικού προβλήματος περιλαμβάνει ουσιαστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους. Περιλαμβάνει επίσης ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Δεν χωρίζουμε την κοινωνία, αλλά η προτεραιότητά μας είναι οι αδύναμοι, είπε και πρόσθεσε ότι κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών μέσα από τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη σε συνθήκες οξείας κοινωνικής κρίσης.
Η υποστήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα εκείνους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, πρέπει να αποτελεί την κύρια υποχρέωση της πολιτικής, τόνισε και πρότεινε: Για τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών θα πρέπει το 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος από το πρώτο ευρώ να διοχετεύεται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης.
Για τον ΟΑΕΕ
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμιζε ότι πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως των ασφαλιστικών οφειλών τους.
«Προτείναμε αποποινικοποίηση των οφειλών και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με μείωση του ύψους των εισφορών για τους ασφαλισμένους που κινδυνεύουν από τη φτώχεια» είπε.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας πρέπει να διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη των πολιτών, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους κατάσταση και να ανορθώσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Απαιτείται η ρήξη με τους κύκλους άνομων συμφερόντων και με τις πρακτικές διαπλοκής, τόνισε.
Για την εκπαίδευση είπε ότι χρειάζεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να αναβαθμιστεί και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και στη δυναμική ένταξη στην κοινωνία της γνώσης.
«Αγωνιζόμαστε για μια εκπαίδευση σύγχρονη, ανοικτή στους κοινωνικούς και επιστημονικούς προβληματισμούς, στραμμένη προς το μέλλον, που να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες».