Κοινωνία
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 18:56

Ελληνογερμανικό πρόγραμμα δυαδικής εκπαίδευσης

Την πιλοτική έναρξη προγράμματος δυαδικής εκπαίδευσης σε τουριστικές ειδικότητες, με τη σύμπραξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, κήρυξαν από κοινού ο υφυπ. Παιδείας της Γερμανίας και οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού της Ελλάδας.

Την πιλοτική έναρξη προγράμματος δυαδικής εκπαίδευσης σε τουριστικές ειδικότητες, με τη σύμπραξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, κήρυξαν από κοινού ο υφυπ. Παιδείας της Γερμανίας και οι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία παρουσιάζει μακρά εμπειρία και αφορά στην κατάρτιση εργαζομένων κατά 30% στα θρανία και κατά 70% σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Στην Αθήνα η σχολή δυαδικής εκπαίδευσης θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, με δύο τμήματα για τις ειδικότητες των μαγείρων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου προσφέρονται συνολικά 60 θέσεις.

Στην Κρήτη, η σχολή θα λειτουργεί στο Ηράκλειο γαι την ειδικότητα των επισιτιστών, όπου προσφέρονται 30 θέσεις.

Βάσει του ωρολογίου προγράμματος, διάρκειας τριών ετών, τον χειμώνα θα διεξάγεται η θεωρητική εκπαίδευση και το καλοκαίρι η πρακτική. Οι σπουδαστές θα αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού.

Οι απόφοιτοι θα λάβουν δύο πτυχία (το ένα θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και το άλλο στη Γερμανία). Το πρόγραμμα αρχίζει πιλοτικά με στόχο να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα προσφέρουν εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος στον κλαδο του τουρισμού είναι, μεταξύ άλλων, οι Aldemar Hotels, Atlantica Hotels & Resorts, Aquila Hotels, Candia Maris, Creta Maris, Grande Bretagne, Grecotel SA, G. Kipriotis & Sons Lt., Robinson Hellas, Sunshine Village, Elounda Bay Palace και Elounda Blue.

Το δυαδικό σύστημα είναι σαφώς προσανατολισμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, εξού και ο βασικός ρόλος των βιομηχανικών και εμπορικών επιμελητηρίων, αποσκοπώντας στην άμεση σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με τις τάσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μαΐλης, στο πλαίσιο αντίστοιχης εκδήλωσης στην Αθήνα, το κόστος της μισθοδοσίας των μαθητευόμενων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα ξενοδοχεία τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό τη συνέχιση της απασχόλησης των καταρτισμένων και μετά το πέρας της φοίτησης.

Μεταφέροντας την εμπειρία από τη χώρα του, ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Thomas Rachel έκανε λόγο για άνεργους νέους, μόλις κατά 7,7%, οι οποίοι κατά 2/3 απασχολούνται σε προγράμματα δυαδικής κατάρτισης και κατά 1/3 σπουδάζουν σε ανώτατα ιδρύματα. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία συναίνεσης η οποία προωθείται μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων ανάμεσα στο κράτος, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, υπογράμμισε ότι κάθε πέμπτος Έλληνας απασχολείται στον τουριστικό τομέα και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συνδράμει με τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

«Όσο η εκπαίδευση είναι αποκομμένη από την παραγωγή και την αγορά εργασίας, τόσο η Ελλάδα θα ξαναπλησιάζει στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε από τη πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μίλησε για αναβάθμιση της επαγγελματικής και πρακτικής εκπαίδευσης μέσω πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων (νόμος 4186). Όπως είπε, «δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις για μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των μαθητευόμενων και των επιχειρήσεων». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το νέο Επαγγελματικό Λύκειο θα είναι πλέον σχολείο πρώτης επιλογής και υπογράμμισε: «Δεν είναι κακό να γίνουν τα παιδιά μας τεχνίτες και επαγγελματίες. Κακό είναι να αποκτήσουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα».

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για μεγάλες δυνατότητες του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να συμπαρασύρουν και άλλους τομείς σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η ίδια χαρακτήρισε «ακόμη πιο θετικές» τις προοπτικές για τον τουρισμό το 2014 και χαρακτήρισε σημαντική την παράμετρο των καλά καταρτισμένων νεοεισερχόμενων εργαζομένων οι οποίοι θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή του θεσμού της μαθητείας, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση, εξέφρασε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος επισήμανε τον ρόλο των προγραμμάτων κατάρτισης στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Την πρόθεση της γερμανικής εταιρείας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δυαδικής εκπαίδευσης, προσφέροντας από τη διεθνή της εμπειρία στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, εξέφρασε το στέλεχος της DEKRΑ Dietmar Metzger.
Την πιλοτική Σχολή Δυϊκής Εκπαίδευσης υποστηρίζουν η TUI Deutschland, το Πανεπιστήμιο του Οσναμπρούκ, η DEKRA Akademie, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο ΟΑΕΔ και τα συναρμόδια ελληνικά και γερμανικά υπουργεία.

BAΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]