Κόσμος
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 16:36

Συρία: Δύο παιδιά νεκρά από το κύμα ψύχους στη Μ. Ανατολή

Κύμα ψύχους σαρώνει τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα δύο παιδιά στη Συρία να πεθάνουν από υποθερμία.

Κύμα ψύχους σαρώνει τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα δύο παιδιά στη Συρία να πεθάνουν από υποθερμία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας τα σχολεία είναι κλειστά και επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των σύρων προσφύγων, κυρίως στο Λίβανο και στην Ιορδανία.

Χιονοπτώσεις, σφοδρές βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη Συρία η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο παιδιά στη Συρία πέθαναν από το κρύο, εκ των οποίων ένα βρέφος έξι μηνών. «Ο Χουσέιν Ταουΐλ, βρέφος έξι μηνών πέθανε από το κρύο το βράδυ της Τετάρτης στο Χαλέπι, όπου χιονίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Σόνερ Άχμαντ.

«Ήταν μέσα σε ένα σπίτι το οποίο κατά τα φαινόμενα είχε υποστεί πολλές ζημιές λόγω των μαχών στην πόλη. Δεν μπόρεσε ν' αντέξει», σημείωσε  ο κ. Αχμάντ.

Ένα άλλο παιδί πέθανε από το κρύο την Τετάρτη στη Ραστάν, προπύργιο των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς, δήλωσε ο κ. Άχμαντ.

Αντάρτες ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει το άψυχο σώμα ενός παιδιού με τα χέρια ψηλά, προφανώς παγωμένα. «Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο στην πόλη Ραστάν», δηλώνει το άτομο που μαγνητοσκοπεί το παιδί, το οποίο είναι τυλιγμένο σε μια κουβέρτα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί στην επαρχία Χομς εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

Η καταιγίδα που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις πλήττει από την Τετάρτη τη Συρία και πολλές γειτονικές χώρες, κυρίως τον Λίβανο που φιλοξενεί 825.000 σύρους πρόσφυγες και την Ιορδανία, όπου μόνο στην περιοχή Ζαατάρι, 85 χλμ. ανατολικά του Αμμάν, φιλοξενούνται άλλοι 130.000, πολλοί από τους οποίους ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.