Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε το ρόλο του στο μη βίαιο πραξικόπημα του 1997.
Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ισμαήλ Χακί Καρανταγί αρνήθηκε την Πέμπτη ενώπιον της δικαιοσύνης το ρόλο του στο μη βίαιο πραξικόπημα του 1997 με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η πρώτη φιλοϊσλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο 81χρονος απόστρατος στρατηγός, ο οποίος δεν είχε εμφανισθεί ως τώρα στο δικαστήριο για λόγους υγείας, κατέθεσε για πρώτη φορά ενώπιον των δικαστών του ποινικού δικαστηρίου στην Άγκυρα, στο οποίο δικάζεται από το Σεπτέμβριο μαζί με 103 απόστρατούς στρατιωτικούς.
«Ζητώ την αθώωσή μου, δεν έκανα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί πραξικόπημα», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.
«Η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια διαδικασία πραξικοπήματος, δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο να μπορεί να κατηγορηθεί ο στρατός», επέμεινε.
Ο στρατηγός Καρανταγί υποστήριξε πως η επέμβαση του στρατού δεν αποτελούσε πραξικόπημα και πως η ισλαμιστικών τάσεων κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για τις «εντάσεις» της εποχής εκείνης επειδή δρούσε εναντίον του λαϊκού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο στρατός είχε πετύχει στις 28 Φεβρουαρίου 1997 την πτώση της κυβέρνησης υπό τον Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικό μέντορα του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι στρατιωτικοί οργάνωσαν το Φεβρουάριο μια παρέλαση αρμάτων μάχης στους δρόμους ενός προαστίου της Άγκυρας και διατήρησαν την πίεσή τους μέχρι τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, τον Ιούνιο. Στον Ερμπακάν, ο οποίος έχει έκτοτε αποβιώσει, είχε απαγορευθεί η περαιτέρω συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα και το κόμμα του είχε διαλυθεί.
Αντίθετα από τα κανονικά πραξικοπήματα που είχαν προηγηθεί το 1960, το 1971 και το 1980, η συγκεκριμένη επέμβαση του στρατού στην πολιτική σφαίρα πραγματοποιήθηκε χωρίς βία και χαρακτηρίζεται έκτοτε «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».
Από το Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι από τους κρατουμένους που είχαν προφυλακισθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης, έχουν απελευθερωθεί εν αναμονή της ετυμηγορίας, με εξαίρεση τον απόστρατο στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ, ο οποίος ήταν τότε υπαρχηγός του στρατηγού Καρανταγί και θεωρείται ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης.
Μετά την άνοδο στην εξουσία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, ο κ. Ερντογάν περιόρισε την επιρροή των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή.
Δεκάδες αξιωματικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, έχουν καταδικασθεί από το 2008 και έπειτα σε πολλές δίκες για συνωμοσίες που στρέφονταν κατά της πολιτικής εξουσίας.