Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 11:23

EyeDrop: Μεταφορά αρχείων με το βλέμμα

Το «παραδοσιακό» εδώ και χρόνια «ποντίκι» (mouse) για τον χειρισμό υπολογιστών φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάποια στιγμή το σύστημα EyeDrop – τουλάχιστον, όσον αφορά στη μεταφορά αρχείων σε φορητές συσκευές.

Το «παραδοσιακό» εδώ και χρόνια «ποντίκι» (mouse) για τον χειρισμό υπολογιστών φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κάποια στιγμή το σύστημα EyeDrop – τουλάχιστον, όσον αφορά στη μεταφορά αρχείων σε φορητές συσκευές.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μία συσκευή ανίχνευσης βλέμματος που φοριέται στο κεφάλι για να διαπιστώνει πού ακριβώς κοιτά ο χρήστης και να δίνει τις ανάλογες εντολές.Μία ματιά σε ένα αντικείμενο στην οθόνη (π.χ. μία φωτογραφία), σε συνδυασμό με το πάτημα ενός κουμπιού στη συσκευή «προορισμού», έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή του αντικειμένου. Στη συνέχεια, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να το μεταφέρει σε μία φορητή συσκευή (smartphone, tablet, laptop), απλά και μόνο κοιτώντας την, αρκεί ο υπολογιστής και η συσκευή να είναι συνδεδεμένα ασύρματα. Για να «απελευθερωθεί» το αντικείμενο που έχει επιλέξει για μεταφορά ο χρήστης, αρκεί να αφήσει το κουμπί που κρατάει πατημένο, μόλις κοιτάξει στο σημείο όπου επιθυμεί τη μεταφορά του. Επίσης, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με σχετικές εφαρμογές, με τον χρήστη να μεταφέρει ένα αντικείμενο ή την πληροφορία πάνω στην εφαρμογή με την οποία θέλει να το «τρέξει» (π.χ κάποιο media player ή η «μεταφορά» ενός αριθμού τηλεφώνου στο smartphone για άμεση χρήση).

«Η ομορφιά της χρήσης του βλέμματος για κάτι τέτοιο είναι ότι τα μάτια μας εστιάζουν από μόνα τους στο υλικό το οποίο επιθυμούμε» λέει στο New Scientist ο Τζέισον Τέρνερ, ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα με άλλους ερευνητές στο Lancaster University. Κατά τον ίδιο, το EyeDrop θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για δραστηριότητες όπως η μεταφορά ενός διαδραστικού χάρτη ή πληροφοριών για επαφές από μία δημόσια οθόνη στην συσκευή του χρήστη – ή απλά για τον διαμοιρασμό φωτογραφιών και άλλων αρχείων.

Η χρήση ενός κουμπιού για να επιβεβαιωθεί η επιλογή ενός αντικειμένου κρίθηκε αναγκαία να αποφευχθεί το φαινόμενο του «αγγίγματος του Μίδα», όπου ό,τι κοιτάζει ο χρήστης επιλέγεται. «Φανταστείτε το ποντίκι σας να έκανε κλικ σε κάθε αντικείμενο πάνω από το οποίο περνούσε» λέει ο Τέρνερ.

Αν και οι συσκευές ανίχνευσης βλέμματος που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι συνήθως ογκώδεις, θεωρείται ότι δεν θα αργήσει η έξοδος στην αγορά μοντέλων πιο «καταναλωτικού» προσανατολισμού. Η σουηδική Tobii αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να εγκατασταθεί σε laptops και tablets και αναμένεται να είναι έτοιμη προς πώληση κατά το επόμενο έτος. Επίσης, εκτιμάται ότι τέτοιου είδους τεχνολογία θα ενσωματωθεί κάποια στιγμή στο Google Glass.