Αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση, τους φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές, την Ε.Ε. και τώρα και τις ΗΠΑ που απειλούν με κυρώσεις, βρίσκεται ο ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, όποια προσπάθεια και αν κάνει για την αποσόβηση της κρίσης φαίνεται ότι η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη γι΄αυτόν και την κυβέρνησή του.
Αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση, τους φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές, την Ε.Ε. και τώρα και τις ΗΠΑ που απειλούν με κυρώσεις, βρίσκεται ο ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, όποια προσπάθεια και αν κάνει για την αποσόβηση της κρίσης φαίνεται ότι η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη γι΄αυτόν και την κυβέρνησή του.
Η τελευταία εξέλιξη είναι η τοποθέτηση των ΗΠΑ, όπου δια μέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνθηκε ότι όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων είς βάρος τη ουκρανικής κυβέρνησης εξετάζονται.
«Όλες οι επιλογές πολιτικής, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης της κατάστασης.
Δεν υπήρξαν διευκρινίσεις σχετικά με το τι είδους κυρώσεις βρίσκονται υπό συζήτηση.
Οι δηλώσεις έρχονται έπειτα από μια σειρά συμβάντων που σημειώθηκαν σήμερα με αρχή τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, στη συνέχεια την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και τέλος τις προσπάθειες συμβιβασμού του ουκρανού προέδρου με την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές.
Συγκρούσεις και αναδίπλωση
Το πρωί της Τετάρτης δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας επενέβησαν και ανακατέλαβαν τμήμα της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, όπου έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές. Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτώς.
Έπειτα από την επέμβαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα σημεία συγκέντρωσης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Και τον υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξει αστυνομική επέμβαση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Παζάρια και αντιδράσεις από την Ε.Ε.
Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων υπήρξε και η έντονη αντίδραση της Κομισιόν στις δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία.
«Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες είναι καλές για την ευημερία της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες.
Επειτα από όλα αυτά και στην είδηση ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεσμεύθηκε να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο μετά τις συγκρούσεις της Τρίτης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.
«Για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό καλώ την αντιπολίτευση να μην απορρίψει τις συνομιλίες, να μην συνεχίσει στον δρόμο της αντιπαράθεσης και των τελεσιγράφων», αναφέρει ο κ. Γιανουκόβιτς σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεσμεύεται ότι δεν θα προσφύγει ποτέ στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών
Αρνητική η απάντηση από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, ηγέτες των διαδηλωτών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διάλογο με τον Γιανουκόβιτς, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται η παραίτησή του.