Κόσμος
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 12:03

Iράκ: Νέες συγκρούσεις σε Φαλούτζα και Ραμάντι

Τις τελευταίες εστίες αντίστασης των ανταρτών στη Φαλούτζα, προσπαθούν να εξαρθρώσουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί με την είδηση της εκτέλεσης της βρετανο-ιρακινής ομήρου Μάργκαρετ Χάσαν, αλλά και με τις εικόνες της εκτέλεσης ενός Ιρακινού τραυματία από έναν Αμερικανό στρατιώτη σε τέμενος της πόλης.

Συγκρούσεις, ξέσπασαν σήμερα το πρωΐ, στις νότιες συνοικίες της Φαλούτζα, όπου οι πεζοναύτες σφυροκοπούν τις θέσεις των ανταρτών, όπως μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που συνοδεύει τον αμερικανικό στρατό. Στην επιχείρηση, μετέχουν αεροσκάφη τύπου AC-130 που βομβαρδίζουν τις θέσεις των ανταρτών αλλά και το αμερικανικό πυροβολικό.

Στο βόρειο τμήμα της Φαλούτζα, ομάδες Ιρακινών, έχουν επιστρατευθεί από τον αμερικανικό στρατό για να απομακρύνουν από τους δρόμους και να ενταφιάσουν τα πτώματα δεκάδων ανταρτών και αμάχων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης έχουν καταφύγει από την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης πριν 10 ημέρες στο γειτονικό χωριό Σακλαουίγια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Η ιρακινή κυβέρνηση διέψευσε πάντως χθες τις κατηγορίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, ότι η περιοχή αποτελεί θέατρο μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Σοκ έχει προκαλέσει πάντως στην παγκόσμια κοινή γνώμη η είδηση της εκτέλεσης της βρετανο-ιρακινής ομήρου Μάργκαρετ Χάσαν από Ιρακινούς αντάρτες. Η άτυχη Μάργκαρετ Χάσαν, εργαζόμενη στην ανθρωπιστική οργάνωση CARE στο Ιράκ, είχε συλληφθεί όμηρος στις 19 Οκτωβρίου, μπροστά στο γραφείο της στη Βαγδάτη. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera, έλαβε ένα βίντεο με την εκτέλεση της Χάσαν το οποίο -σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη είναι «μάλλον αυθεντικό».

Η Μάργκαρετ Χάσαν, είχε παντρευτεί Ιρακινό, ασπάστηκε το Ισλάμ και εργαζόταν στο Ιράκ εδώ και 30 χρόνια. Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία της Χάσαν εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Συγκρούσεις, ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε Ιρακινούς αντάρτες και αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν το κέντρο της πόλης όπου ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων και εκρήξεις όλμων,σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Οι συγκρούσεις στο Ραμάντι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους έξι Ιρακινοί.