Σε σφοδρά επικριτικό τόνο για τη χρήση βίας κατά φιλοευρωπαίων διαδηλωτών κινούνται ΗΠΑ-Ε.Ε. προς τις αρχές της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διασωθεί το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ουκρανίας και ότι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας, δήλωσε την Τετάρτη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.
Έπειτα από συνάντηση με τον κ. Γιανουκόβιτς, η κ. Νούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει από το αδιέξοδο και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας», πρόσθεσε.
Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι είχε μια «σκληρή αλλά ρεαλιστική συζήτηση» με τον κ. Γιανουκόβιτς, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ του διεμήνυσε ότι όσα συνέβησαν την Τρίτη βράδυ στο Κίεβο ήταν «εντελώς απαράδεκτα» για ένα δημοκρατικό κράτος.
«Ξεκαθάρισα με τον πιο άμεσο τρόπο ότι όσα συνέβησαν χθες βράδυ είναι απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός.
Η Λιθουανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε., σχολίασε ότι οι ουκρανικές αρχές έχασαν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους μετά την επίθεση της αστυνομίας.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις βίαιες δράσεις και τις προκλήσεις, να ερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις χρήσης βίας και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές «έδειξαν δημοσίως ότι αγνοούν τις εκκλήσεις των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που είναι παρόντες στο Κίεβο».
«Η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε από τη μεριά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε έντονα και στις σημερινές δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία.
«Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες είναι καλές για την ευημερία της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες αφορούν επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες.
«Δεν θα παίξουμε με αριθμούς», πρόσθεσε ο κ. Μπαγί. «Πιστεύουμε ότι η ευημερία και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοπρασίας», επεσήμανε ο ίδιος.
Το Βερολίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το αίτημα των ουκρανικών αρχών κίνηση αντιπερισπασμού.
«Με αυτό το αίτημα οι ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό από το γεγονός ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση και την πολιτική της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.