Οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου χαιρέτισαν «το νέο προσανατολισμό» του Ιράν απέναντί τους.
Οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου χαιρέτισαν «το νέο προσανατολισμό» του Ιράν απέναντί τους και ζήτησαν την συγκεκριμενοποίησή του με εποικοδομητικά μέτρα.
«Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) χαιρετίζει το νέο προσανατολισμό της ιρανικής ηγεσίας απέναντι στις χώρες - μέλη του και ελπίζει ότι θα τον ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συνόδου κορυφής του CCG στο Κουβέιτ.
Στο τελικό ανακοινωθέν τους οι αραβικές χώρες του Κόλπου τονίζουν ότι είδαν θετικά τη συμφωνία για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας στην οποία κατέληξαν το Νοέμβριο στη Γενεύη οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική και διαρκή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο προκαλεί φόβους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή οι χώρες του CCG καταδίκασαν την «κατοχή» από την Τεχεράνη των τριών διαφιλονικούμενων νησιών του Κόλπου, την κυριαρχία των οποίων διεκδικούν το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι χώρες του Κόλπου ζήτησαν επίσης την αποχώρηση «όλων των ξένων δυνάμεων» από τη Συρία, αναφερόμενες στους μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και στους συμβούλους του Ιράν, οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Στο τελικό ανακοινωθέν, οι έξι χώρες τονίζουν ότι «οι στυλοβάτες του καθεστώτος που έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα του συριακού λαού δεν πρέπει να έχουν ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση και το μέλλον της Συρίας».
Τάσσονται, τέλος, υπέρ της συμμετοχής της συριακής αντιπολίτευσης στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, «Γενεύη 2», η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου 2014.